Президентът на САЩ Доналд Тръмп настоява за свободно и балансирано търговско партньорство с Япония след десетилетия на "масивни търговски дефицити" и коментира, че отношенията с близкия съюзник Токио са "по-добри, от всякога", съобщава "Ройтерс".

"Съединените щати претърпяха огромни търговски дефицити в ръцете на Япония в продължение на много, много години", коментира Тръмп в началото на среща с японски и американски бизнес лидери на втория ден от 12-дневното си азиатско пътуване, което се съсредоточава както върху търговията, така и ядрените и ракетните програми на Северна Корея

Абе коментира, че е време да се упражни максимален натиск върху Северна Корея и е съгласен с президента на САЩ Доналд Тръмп, че Китай трябва да играе по-голяма роля в овладяването на Пхенян и КНДР да се откаже от своите оръжейни програми.

Тръмп трябва да бъде укротен с физическа сила, отсече Северна Корея

Тръмп трябва да бъде укротен с физическа сила, отсече Северна Корея

Това бил единственият начин да не извърши нещо "безразсъдно"

Пред репортери Абе допълни, че Япония подкрепя позицията на Тръмп, че всички опции са на масата, когато става въпрос за справяне със Северна Корея.

Японският премиер Шиндзо Абе в началото на работен обяд с Тръмп изказа "сърдечните си съболезнования" за жертвите на стрелеца, който изби най-малко 26 поклонници в църква в Тексас.

Тръмп похвали Япония за закупуването на американско военно оборудване, което според него е "най-доброто военно оборудване в света", но добави, че "много милиони автомобили се продават от Япония в Съединените щати, докато почти никакви коли не излизат от Съединените щати към Япония".

Тръмп пристигна в Япония, започва 12-дневна азиатска обиколка

Тръмп пристигна в Япония, започва 12-дневна азиатска обиколка

Очаква да се срещне с Путин...

"Искаме свободна и реципрочна търговия, но сега нашата търговия с Япония не е безплатна и не е реципрочна и знам, че ще бъде и ние започнахме вече този процеса", каза Тръмп. "Не се съмнявам, че това се случи бързо и много приятелски", допълва той.

По-късно, в началото на официалните си разговори, Тръмп коментира пред Абе, че двете страни "имат огромен напредък" както в търговията, така и в Северна Корея - другата цел на пътуването на американският президент.

Тръмп заяви, че Вашингтон иска да превърне САЩ в най-атрактивното място за наемане, инвестиране и развитие.

Япония има търговски излишък от 69 млрд. Долара със Съединените щати миналата година, според Министерството на финансите на САЩ. Съединените щати бяха вторият по големина търговски партньор на Япония след Китай, а Япония беше четвъртият по големина пазар за износ на стоки в САЩ през 2016 година.