Централната банка на Австралия в петък преразгледа драстично прогнозите си за инфлацията, предвещавайки колко далеч може да се наложи лихвените проценти да се повишат, за да овладеят кризата с разходите за живот в страната.

В тримесечното си изявление относно паричната политика Резервната банка на Австралия (RBA) предупреди, че основната инфлация вече може да достигне 4,6% до декември, смайващо два процентни пункта по-високо от предишната й прогноза, направена през февруари.

Това би било доста над целевата граница на RBA от 2-3% и инфлацията се завръщаше към върха на диапазона едва до средата на 2024 г., което предполага, че се очаква дълъг цикъл на затягане.

Австралия наложи санкции на "Газпром", "Транснефт" и още 12 компании

Австралия наложи санкции на "Газпром", "Транснефт" и още 12 компании

Това не е първият пакет от австралийски санкции

В същото време се прогнозира, че безработицата ще спадне допълнително до 50-годишно дъно от 3,6% през следващата година и най-накрая ще увеличи заплатите след години на мизерни печалби.

Очаква се годишният ръст на заплатите да се ускори до 3,0% до края на тази година, от сегашните 2,3% и до 3,7% до средата на 2024 г.

Именно тази мощна комбинация накара борда на RBA тази седмица да повиши лихвените проценти с 25 базисни пункта до 0,35%, което е първото увеличение от повече от десетилетие, и да отбележи много повече повишения напред.

"Съветът се ангажира да направи необходимото, за да гарантира, че инфлацията в Австралия се върне към целта с течение на времето, пише управителят на RBA Филип Лоу в изявление от 68 страници. Това ще изисква допълнително повишаване на лихвените проценти през предстоящия период."

Пазарите ценообразуват в ново покачване до поне 0,60% през юни и след това движение на месец, за да достигнат 2,75% до Коледа. Собствените прогнози на RBA се основават на ставки от 1,75% до края на годината и пик около 2,5% до края на 2023 г.

Самият Лоу номинира 2,5% като ставка, която би била неутрална за икономиката, но не се ангажираше с това колко бързо или дали биха могли да стигнат до там.

RBA едва ли е сам в това затруднение, тъй като Федералният резерв се увеличава с половин пункт тази седмица и отбелязва подобни ходове през юни и юли. Банката на Англия също се повиши в четвъртък, но беше значително по-неблагоприятна за икономическите перспективи.

Внезапното покачване на разходите по заеми в Австралия беше нежелана новина за премиера Скот Морисън, тъй като той се бори с тежка предизборна кампания, основана изцяло на икономическото управление.

Това беше и удар за австралийските домакинства, които държат рекордните 2 трилиона австралийски долара ипотечен дълг на фона на един от най-големите жилищни балони в историята на страната.

RBA е уверен, че потребителите могат да издържат на тези лоши ветрове, отчасти благодарение на допълнителните 272 милиарда австралийски долара спестявания на домакинствата, натрупани по време на пандемията.

Австралия с нови санкции срещу Русия

Австралия с нови санкции срещу Русия

Правителството наложи забрани за пътуване на дъщерите на руския президент Владимир Путин и външния министър Сергей Лавров

Централната банка прогнозира, че икономиката ще нарасне с 4,2% тази година, преди да се забави до 2,0% през 2023 г., тъй като нарастващите лихвени проценти, по-високата инфлация и намаляването на цените на жилищата се отразяват.

Има обаче и много неизвестни, вариращи от нови варианти на коронавирус, до конфликта в Украйна, тесните места в глобалното предлагане и как домакинствата ще реагират на новата реалност на по-висока инфлация.