Премиерът Кириакос Мицотакис обяви подкрепа от 420 милиона евро за всички гръцки туристически предприятия, след като Европейската комисия потвърди одобрението си на държавни субсидии, насочени към подкрепа на засегнатите от пандемия сектори, коментира в. "Катимерини".

Осигуряването на пари в брой е съвместно усилие на министерствата за развитие и туризъм, както и на Гръцката конфедерация на туризма (SETE), каза премиерът.

420 милиона евро ще бъдат разпределени по следния начин: Малките и средните предприятия ще приберат 350 милиона евро, по-големите ще получат 50 милиона евро, а други 20 милиона ще отидат за покриване на належащи нужди, независимо от размера на предприятията получатели.

Парите ще бъдат насочени чрез същата платформа, която вече се използва за подпомагане на сектора на хранителните услуги.

"Това е оборотен капитал, субсидия, която ще достигне 400 000 евро за данъчен регистрационен номер. Това ще засяга целия спектър от туристически предприятия, тоест хотели, курорти, наети стаи и къмпинги, както и туристически агенции и туристически автобусни услуги. Той е насочен предимно към малки и средни предприятия ", каза Мицотакис на среща с представители на туристически компании относно подкрепата за сектора.

Субсидията ще възлиза на 5% от оборота за туристическите компании за настаняване и 2,5% за останалата част от сектора, с таван от 400 000 евро. Парите ще бъдат освободени от данъци и защитени от конфискация. Подаването на заявления ще се извършва чрез уебсайта ependyseis.gr, оценката ще бъде незабавна и изплащането на безвъзмездните средства ще дойде веднага след одобрението на всяко заявление.