Президентите на Русия и Туркменистан - Дмитрий Медведев и Гурбангули Бердимухамедов подписаха в Ашхабад двустранно споразумение за разширяване на стратегическото сътрудничество в сферата на енергетиката и машиностроенето.

След като в продължение на три седмици президентите се срещаха три пъти, споразумение за доставката на газ от Туркменистан за Русия най-сетне бе договорено.

Доставките ще започнат още от януари следващата година и са предвидени обеми от 30 милиарда кубически метра годишно

Вицепремиерът на Русия Игор Сечин съобщи, че документът „предвижда разширяване на сътрудничеството в стратегическите сфери на икономиката".
„Става дума не само за сътрудничество в газовата сфера, но и за сътрудничество в петролната сфера, в енергетиката. Този документ е вече по-диверсифициран", обяснява Сечин.

Туркменистан доставяше газ на Русия по споразумение от 2003 година, което има сила до 2028 година. Доставките обаче бяха прекъснати през април месец тази година след авария на тръбопровод, за която Туркменистан обвини Русия.
Според Ашхабад „Газпром" рязко е съкратил приемането на газ след спадането на търсенето на синьото гориво в Европа, заради което е възникнала е аварията по тръбата.

Наблюдатели посочват, че договореното в момента може да се разглежда като отстъпка на Москва пред Ашхабад.

Освен цената, която двете страни трудно договориха и която и в момента не се съобщава, преговорите бяха затруднени и от количеството, което Русия ще закупува.

„Газпром" настояваше за намаляване на обема почти четири пъти. В изявлението си изпълнителният директор на „Газпром" Александър Медведев беше лаконичен, като посочи само, че споразумението формулира всички условия - и цената, и обемите на доставките. Единственият му коментар е, че формулите са в „пълно съответствие с условията на европейския газов пазар".

До неотдавна „Газпром" бе единственият канал за износ на туркменски газ, като през монопола на руските тръби минаваше около 70% от добивания в Туркменистан газ.
Според специалисти това е довело до загуби поне от милиард долара месечно за Туркменистан.

Преди месец обаче бившата съветска република направи пробив и започна проект за изграждане на газопровод към Китай и Централна Азия. Също така бе проявен интерес и за включване на Туркменистан към проекта „Набуко".