Турция следи много внимателно случващото се на финансовите пазари и взема всички мерки, за да не допусне сътресения в страната. Това стана ясно след проведеното екстрено извънредно заседание на правителството и представители на икономически и финансови институции, съобщават чужди медии.

Координационният съвет по икономическите и финансовите въпроси е разработил различни сценарии за реакция. В изявление след заседанието се изтъква, че турската банкова система и икономика са устойчиви на шокове, идващи отвън, тъй като имат стабилна основа и това е станало видно и при глобалната криза от септември 2008 година.

Сътресенията, които преживяват Европа и САЩ са преживени в Турция през 2000 и 2001 година и тя добре си е научила урока и е предприела необходимите мерки за стабилизиране на банковия сектор и реформиране на икономиката в структурно отношение и като заетост на трудовия пазар изтъкват турските водещи финансисти и икономисти.

Независимо от това всички икономически и финансови институции са впрегнати до възможния предел да следят и анализират случващото се и да изготвят решения за избягване на ударите.

Предупрежденията за нарастване на бюджетния дефицит през последните 2 години се дължат на конюнктурни фактори и се прилага парична и финансова политика, която да запази баланса, както и ще продължи борбата със сивата икономика.

В изявлението се изтъква, че плътно ще се спазва финансовата дисциплина, ще се работи за подобряване на инвестиционната среда и увеличаване на заетостта.

Ще се засили темпът на дейностите за превръщането на Истанбул в световен финансов център, ще се работи ускорено за намаляване на енергийната зависимост. Всички тези мерки ще бъдат детайлно разработени в средносрочната програма на правителството.