Турция предприема мерки за възстановяване на фискалната дисциплина и контрол на нивото на бюджетния дефицит. Това обяви министърът на финансите Мехмет Шимшек, цитиран от Ройтерс.

Бюджетният дефицит за първите пет месеца на годината беше 263,6 милиарда лири в сравнение със 124,6 милиарда лири преди година поради увеличените разходи преди изборите през май и въздействието на земетресенията през февруари в Южна Турция.

Няма да позволим трайно влошаване на показателите за публични финанси чрез възстановяване на фискалната дисциплина и овладяване на бюджетния дефицит, посочи министър Шишмек.

Турция увеличи данъка върху добавената стойност (ДДС), таксите и данъците върху потребителските кредити по-рано тази седмица. Проектозакон, който се обсъжда в парламента, има за цел да увеличи корпоративния данък, за да финансира усилията за възстановяване след земетресенията през февруари, които убиха повече от 50 000 души и оставиха милиони без дом.

По думите на министъра повече от 319 000 жилищни единици ще бъдат построени и доставени в рамките на една година на хора, които са загубили домовете си.

Турция повиши значително лихвите до 15%

Турция повиши значително лихвите до 15%

Непосредствено след увеличението турската лира започна да се срива