Украинската държавна компания "Нафтогаз" съди руската газова компания "Газпром" за пропуснати транзитни такси. Искът е подаден в Цюрих. "Настояваме Газпром да плати изцяло", написа в петък във Facebook изпълнителният директор на "Нафтогаз" Юрий Витренко. Той обясни, че руската компания е намалила транзита си от май насам и поради това е превела по-малко суми.

През 2018 г. "Нафтогаз" вече спечели еквивалента на над три милиарда евро от "Газпром" в подобно дело пред шведски арбитражен съд.

Клауза в договора, подписан през 2019 г., предвижда минимален обем на транзита. Още при подписването му от Украйна обявиха договора за компромисен и обясниха, че страната се използва като буфер между руския монополист и европейските страни. Подписаният договор бе за 5 години, като тогава след изплащане на сума, Украйна изтегли и друг свой иск срещу руския газов гигант.

Въпреки продължаващата война на Русия, от 24 февруари насам Украйна е транспортирала над 12,4 милиарда кубически метра руски природен газ за европейските страни. През май месец транзитът на природен газ през окупираната от Русия Луганска област беше спрян, а през юли достигна до исторически ниски стойности.

Намаляването на транзита на газ през Украйна не веднъж се използва като оръжие от страна на Кремъл - това се случи както по време на кризата с анексията на Крим през 2014 г., така и преди това като тренировка през зимата на 2009 г.