Украйна е готова да приеме ограничения върху търговията си с Европейския съюз, за да успокои ожесточения политически спор с Полша. Това заяви украинският министър на търговията Тарас Качка пред "Файненшъл таймс".

Страната обаче настоява блокът да забрани вноса на руско зърно.

Качка посочи, че Киев подкрепя нови ограничения върху вноса на украински селскостопански продукти, при условие че ЕС трябва да забрани износа на руски селскостопански продукти, който все още достига до блока през Беларус и балтийските страни.

"Може би за преходен период този вид управляван подход към търговските потоци между Украйна и ЕС е нещо, от което всички имаме нужда", отбеляза той, но добави: "Що се отнася до пшеницата, не Украйна създава проблеми на полските фермери, а Русия".

След началото на войната в Украйна през 2022 г. ЕС премахна митата върху украинския внос. Пазарите на Полша и на други съседски страни обаче скоро се пренаситиха и фермерите излязоха на протести и блокираха границите в знак на недоволство срещу нелоялната конкуренция.

При предишното правителство Варшава наложи едностранна забрана на украинския внос в нарушение на търговските правила на ЕС, а продължаващите протести през последните седмици принудиха премиера Доналд Туск да поиска изключения от Брюксел и да продължи с ограниченията.

"Трябва да намерим решение, което ефективно да защити полския и европейския пазар от неравностойна конкуренция", посочи той в понеделник по време на посещение в Литва. Туск се съгласи с украинския министър за необходимостта от забрана на вноса на селскостопански продукти от Русия и Беларус - мярка, която ще бъде подкрепена и от Литва.

Полша обмисля по-широка забрана на вноса на украински храни

Полша обмисля по-широка забрана на вноса на украински храни

Полският премиер очаква решение на проблема на общоевропейско ниво, но е готов на едностранни действия

Според полския премиер ограниченията на ниво целия ЕС ще бъдат по-ефективни. Коментарът му дойде, след като Латвия наскоро наложи забрана за внос на руски стоки в цялата страна. Забрана в целия ЕС обаче би била трудна за постигане, тъй като няколко държави членки се противопоставят на подобен ход поради опасения, че това ще дестабилизира световните пазари и ще влоши икономическите и социалните кризи в развиващите се страни.

Руският износ на зърно за ЕС се е увеличил с над 50% до 1,5 милиона тона между 2022 г. и 2023 г.

Качка обвини Москва, че подклажда полските протести - обвинение, отправено и от еврокомисаря по търговията Валдис Домбровскис.

Качка твърди, че Москва "определено" стои зад нападението миналия месец, когато полски фермери разпиляха украинско зърно от влак.

Руснаците "са замесени в случаи на вандализъм или саботаж, които могат да се третират като враждебни към Украйна като цяло", посочи той.

Качка подчерта, че Киев подкрепя новите мерки, предложени от Брюксел, за налагане на ограничения върху вноса на яйца, птиче месо и захар от юни и за разрешаване на отделни страни да затворят пазарите си за украинско зърно, освен за транзитно преминаващи товари към други страни.

Той призна, че производството на захар в Украйна е нараснало от 7 000 на 500 000 тона между 2022 г. и миналата година.

Варшава се извини за разсипаното зърно на Украйна

Варшава се извини за разсипаното зърно на Украйна

Протестиращи фермери разсипаха украинско зърно на полска територия

Освен това наскоро Киев се съгласи да пренасочи износа на царевица към Италия и Испания през Черно море, а не по суша през съседните страни, за да намали напрежението.

"Доброволно спряхме износа на царевица за всичките пет съседни държави членки. Въпреки това износът ни отново е рекорден — 15 милиона тона царевица през календарната 2023 г. Така че имаме голямо търсене в други държави. Украйна запълни празнините в производството на ЕС", отбеляза министърът.

Отделно, в понеделник премиерът на Украйна Денис Шмигал нарече блокадата на полската граница "безсмислена".

"Абсурдът на тази ситуация е, че Полша губи повече, отколкото Украйна", подчерта той.

Очаква се украински и полски официални лица да се срещнат отново следващия понеделник, за да намерят решение на спора си до края на месеца.

ЕК оставя безмитния режим за Украйна, но с мерки за фермерите

ЕК оставя безмитния режим за Украйна, но с мерки за фермерите

За най-чувствителните продукти е предвиден така нареченият механизъм за спешно спиране