Председателят на Националната банка на Украйна призова Европейската централна банка и тези на САЩ, Япония и Великобритания да забранят трансакциите в руски и беларуски рубли заради руската инвазия, съобщава "Ройтерс".

Забраната за разплащания в руски рубли ще позволи да се осуетят плановете на държавата агресор да премине към плащания в националната си валута, заяви Кирило Шевченко.

По-рано днес Руската централна банка обяви облекчаване на ограниченията за парични преводи на физически лица в чужбина, с изключение на лица без постоянно местожителство от страни, които подкрепят санкциите на Запада срещу Москва, чиито транзакции са замразени за следващите шест месеца.

Вчера руският президент Владимир Путин обяви, че е подписал указ за правилата за търговия с газ с т. нар. "неприятелски държави", съгласно който те ще трябва да открият сметки в рубли в руски банки, за да плащат за получения от тях газ.

Руското искане обаче беше отхвърлено от европейските страни, които плащат за руския газ предимно в евро. Те твърдят, че Русия няма право да пренаписва договорите.

От утре газа само в рубли
Обновена

От утре газа само в рубли

Всъщност обаче има "вратичка"