Руската компания "Транснефт" потвърди, че на 4 август украинската държавна компания "Укртранснафта" е спряла подаването на руски нефт през южния клон на нефтопровода "Дружба" към Унгария, Чехия и Словакия, тъй като руската страна не може да извърши плащане за транзита заради санкциите на ЕС, каза за РИА Новости прессекретарят и съветник на ръководителя на "Транснефт" Игор Демин.

"Наистина "Укртранснафта" напълно спря изпомпването на петрол за Унгария, Чехия и Словакия по южния клон на нефтопровода "Дружба" на 4 август в 6.10 сутринта. В същото време транзитът през Беларус в посока Полша и Германия продължава", е казал Демин.

Той уточни, че украинската компания предоставя услуги по транспортиране на нефт срещу 100% предплащане. "Но при извършване на плащане за транзит през територията на Украйна средствата бяха върнати по сметката на "Транснефт". "Газпромбанк", която обслужва плащанията, ни уведоми, че плащането е върнато във връзка с влизането в сила на седмия пакет от санкции на ЕС", обясни Демин.

По този начин "Укртранснафта" спря да предоставя услуги за транспортиране на нефт поради липсата на парични постъпления за тези услуги. "Информирахме руското министерство на енергетиката, както и руските спедитори, доставящи ресурси в посока на тези три страни, и "Укртранснафта", че парите не преминават и плащането не може да бъде извършено", обясни той.

Припомняме, че руският петрол, транспортиран по тръбопроводи бе изключен от въведеното от ЕС петролно ембарго по искане на Унгария и Словакия. Страните от Централна Европа нямат излаз на море и не могат да получват петрол от други източници в адекватни количества за задоволяване на потреблението.

Напук на ЕС: Унгария засилва сътрудничеството с Русия

Напук на ЕС: Унгария засилва сътрудничеството с Русия

Будапеща преговаря за закупуване на още 700 млн. куб. м газ