Украйна призовава международния бизнес да преустанови операциите си в Русия, "тъй като тези ресурси се използват за заплаха и изнудване на Украйна и целия цивилизован свят". Това се посочва в писмо, публикувано от украинския външен министър Дмитро Кулеба, съобщава TeleTrader.

Освен това той настоява компаниите да започнат или да възобновят бизнеса си в неговата страна с аргумента, че след приключването на военния конфликт Украйна "ще започне да обновява своята инфраструктура и икономика, като продължи пътя на реформите, за да стане пълноправен член на Европейския съюз".

Русия е най-санкционираната страна в света

Русия е най-санкционираната страна в света

Тя задмина Иран по този показател

Кулеба призова фирмите да помогнат на Украйна по "финансов, хуманитарен или друг смислен начин".

Войната на Русия срещу Украйна, която започна на 24 февруари, предизвика международно осъждане, доведе до безпрецедентни финансови санкции срещу Москва и стимулира напускането на глобални фирми от Русия. Западът също така наложи строги ограничения за износ на ключови технологии към Русия.

По данни на глобалната база данни за мониторинг на санкциите Castellum.ai Русия вече е най-санкционираната страна в света заради войната с Украйна.