Кризата в Гърция поставя на карта доверието в икономиката в еврозоната като цяло. Това заяви в Берлин директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Доминик Строс-Кан.

Изявлението си Сторс-Кан направи след поредния кръг от преговори с германския финансов министър Волфганг Шойбле и директора на Европейската централна банка Жан Клод Трише.
На карта сега е поставено доверието в еврозоната като цяло, коментира директорът на МВФ. Малко по-рано точно това каза и икономистът Нуриел Рубини.

Днес стана ясно също, че има вероятност Европейският съюз и МВФ да увеличават потенциалния обем на помощта за Гърция до 120 милиарда евро.
Съобщението направи депутатът от Бундестага Юрген Тритин преди срещата с Трише и Строс-Кан. Помощта е разчетена за период от три години.

Двамата директори обаче не коментираха размера на сумата, която ще предоставят.

По-рано Европейския съюз и МВФ обещаха на Гърция 45 милиарда евро за преодоляване на тежкия бюджетен дефицит.

Атина официално се обърна за помощ към кредитните институции в края на миналата седмица на фона на рязкото покачване на процента по държавните облигации и отрицателни статистически данни.

В много от страните назрява недоволство от оказваната помощ на Гърция, като дори се чуха и предложения за механизъм за излизане от еврозоната, като този на германския канцлер Ангела Меркел.
Такава клауза не е предвидена, въпреки че разследването показа, че Атина е манипулирала фискални данни и така е успяла да покрие изискванията за влизане на еврозоната.

По този казус в Америка започна и разследване на някои от банките и фондовете, които са подпомагали гръцкото правителство.

Междувременно сериозни са условията, при които МВФ предоставя помощта си за Гърция - най-вече изключително строга фискална политика, намаляване на държавните разходи, както и реформи - в пенсионната система.

На тези изисквания в самата Гърция се надига вълна от недоволство. Почти ежедневно в Гърция се провеждат стачки