Ползвателите на газ в 15 области на Украйна ще бъдат прехвърлени към доставка от "последната надежда" - компанията "Нафтогаз", защото местните регионални доставчици на газове не могат да изпълняват своите функции. Това съобщават от пресслужбата на НАК "Нафтогаз Украины", цитирани от УНИАН.

Отбелязват, че ако доставчика на газ за бита повече не може да изпълнява своята функция, тези клиенти няма да останат без газ. "Нафтогаз", като "доставчик от последна инстанция", определен от държавата, идва на помощ в подобни ситуации, става доставчик и осигурява нуждите на украинските домакинства. 

Украйна разчита ООН да сложи край на блокадата на пристанищата ѝ

Украйна разчита ООН да сложи край на блокадата на пристанищата ѝ

Призовава страните със застрашена продоволствена сигурност да принудят Москва да вдигне блокадата

"От 1 юни 2022 г. 8,8 милиона украински домакинства се оказаха в ситуация, в която техните доставчици не могат да изпълняват функцията си. Следователно сега те ще получават газ от доставчика от последна инстанция (PPN), чиято функция се изпълнява от доставката на газ. компания Нафтогаз на Украйна", се казва в съобщението.

Тази информация е от значение за клиенти, които доскоро са получавали газ от местни газоснабдителни компании във Виница, Волин, Днепропетровск, Житомир, Закарпати, Запорожие, Ивано-Франковск, Киев, Лвов, Николаев, Ровно, Суми, Харков, Хмелницки и Чернигов региони.

"Компанията за доставка на газ "Нафтогаз Украины" очаква, че в близко бъдеще тези клиенти ще бъдат прехвърлени към стандартни договори с компанията, така че цената за потребителите на "последната инстанция" ще стане 7,96 UAH/ m3 с ДДС, без разпределение (доставка ) разходи" , отбелязват от компанията.

Кулеба разкри как може да се изнася зърно от Украйна

Кулеба разкри как може да се изнася зърно от Украйна

Когато говорим за военния компонент

По-рано бе съобщено от Държавното бюро за разследване, че Националната агенция за разкриване, издирване и управление на активи, придобити от корупционни и други престъпления, е получила под свое управление 26 оператора на регионални газоразпределителни системи.

В Украйна има повече от 40 оператора на газоразпределителни мрежи (т.нар. регионални газови компании). Повече от половината газ в страната се разпределя от регионалната газова компания на бизнесмена Дмитрий Фирташ.

Според съобщения в медиите кабинетът на министрите е прехвърлил 26 регионални газови компании от компанията на Дмитрий Фирташ на държавното предприятие "Черноморнефтегаз" (управлявано от Нафтогаз на Украйна).