Разговорите за обхвата на стрес тестовете на атомните централи в ЕС се провалиха, тъй като призивът за включване на човешкия фактор в проверките срещна съпротива от Франция и Великобритания, съобщават АФП и Портал Европа, цитирани от money.bg.

„Не бе взето окончателно решение", заявиха от Европейската комисия след продължилите шест часа преговори. На 19 и 20 май преговорите ще продължат в Прага, където се среща Групата на европейските регулатори по ядрена безопасност.

Комисарят по енергетика Гюнтер Йотингер се обяви за по-стриктни тестове и заяви, че ще откаже да подпише „по-мек вариант".

Париж и Лондон обаче се противопоставят на по-обемните тестове, които ще бъдат и трудни за организиране. Двете държави заедно разполагат с общо 143 реактора.

Според дипломат в Брюксел, човешкият фактор вече и без друго е отчетен при строежа на централите, тъй като са отчетени географското положение, опита в чужбина и трасетата на полетите.

Италия и Швеция, които вече се отказаха от ядрената енергетика, както и Германия, която предстои да го направи, са някои от европейските страни, които подкрепят Париж и Лондон по въпроса за тестовете.