Броят на фалшивите монети от 2 евро в Косово се е увеличил до степен в която дори не се проверяват в някои магазини там, съобщава "Ройтерс".

В кафене в Прищина служителите са се отказали да проверяват дали монетите, с които хората плащат, са истински, тъй като процентът на фалшификатите е изключително висок, а качество на някои от тях прави определянето им почти невъзможно.

"В началото всички се притесняваха и проверяваха дали монетите от 2 евро са фалшиви", коментира сервитьорът Ендрит. "Сега вече не проверяваме... може да взимаме фалшиви пари или да даваме фалшиви пари. Все едно е."

Броят на фалшификатите се е увеличил значително тази година, според правоприлагащите органи. Косово и съседна Черна гора не са част от еврозоната, но въпреки това използват еврото като своя валута.

240 000 фалшиви евро се оказаха заредени в банкомати в Румъния

240 000 фалшиви евро се оказаха заредени в банкомати в Румъния

Полицията разследва случая

В магазин близо до кафенето в Прищина от 11 монети от по 2 евро в касата, продавачката каза, че смята, че шест са фалшиви. По думите ѝ има толкова много от тях в обращение, че няма друг избор, освен да ги приеме.

В криминалистичната лаборатория на полицията в Прищина служителите са изследвали повече от 30 000 фалшиви монети от 2 евро през първата половина на тази година, в сравнение с 4451 през същия период на миналата година.

"Качеството варира от много лошо до много добро", каза експерт по фалшивите пари в лабораторията. "Преди фалшивите монети не бяха магнитни, а сега са, преди имаха проблеми с теглото, но сега съвпадат с истинските."

Полицията съобщи, че миналата година е изпратила 804 случая на прокурорите, свързани с фалшифициране на пари. Броят за тази година до тук е 486. През април са арестували мъж и жена, които са се опитали да внесат 10 600 фалшиви монети от 2 евро в Косово от Северна Македония.

БНБ: Фалшивите пари у нас се увеличиха петорно

БНБ: Фалшивите пари у нас се увеличиха петорно

Най-много са неистинските банкноти с номинал 50 лева

Много видеоклипове на албански език в социалните медии предлагат сделки за фалшиви монети или други евробанкноти, които се продават за 10%-20% от номиналната им стойност.

Управителят на държавна компания за паркиране в Прищина, Сокол Хаволи, обясни, че получава толкова много фалшиви монети от 2 евро (до 150 евро на ден), че е отказал напълно да приема монетата. Сега обаче разполага с машини за разпознаване на фалшиви монети, дарени от местни банки.

Централната банка на Косово съобщи на "Ройтерс", че банките и другите финансови институции трябва да докладват всички фалшиви пари, доставени им от клиенти.

Според управител на супермаркет в Прищина, който се налага да депозира дневните си печалби в банката, е по-лесно да предаде монетите от 2 евро на други клиенти, вместо да рискува съдебно преследване, като ги занесе в банка. "Не депозирам тези монети в банката, защото знам, че ще извикат полиция и в крайна сметка може да бъда арестуван... Връщам ги на клиентите на следващата сутрин и след това вземам още през деня", каза управителят, който пожела да остане анонимен. "Винаги сме се оплаквали в Косово, че нямаме собствена валута, добре, че сега имаме - фалшиви монети от 2 евро."