Най-дългият и дълбокият железопътен тунел в света ще бъде официално открит днес в Швейцария. Строителните работи по обекта, който минава под Алпите, са продължили почти две десетилетия, съобщава БиБиСи.

57-километровият двоен тунел „Готард” ще осигури високоскоростна железопътна връзка под швейцарските Алпи между Северна и Южна Европа.

Швейцария уверява, че новото съоръжение ще революционизира товарния транспорт в Европа. Тунелът е проектиран да функционира в продължение на един век.

Стоките, които понастоящем са транспортирани от милиони камиони годишно, вместо това вече ще бъдат превозвани с влакове.  

Новият щвейцарски тунел изпреварва японския железопътен тунел "Сейкан", който е с дължина 53,9 км, като най-дълъг в света, и измества тунела под Ламанша, който свързва Франция и Великобритания и е дълъг 50,5 км, на трето място.

"Готард" е част от швейцарски инфраструктурен проект на стойност 23 млрд. швейцарски франка.

Високоскоростни пътнически влакове ще профучават за 17 минути през съоръжението. Около 260 товарни и 65 пътнически влака ще минават на ден през тунела, след като бъдат направени финални технически проверки по-късно тази година.

Новото съоръжение ще съкрати пътя от Цюрих до Лугано до 2 часа от сегашните 2 часа и 41 минути.

Проектът е финансиран от приходи от ДДС и акцизи на горива, от пътни такси за тежкотоварни автомобили и държавни заеми, които се очаква да бъдат изплатени до десет години.