Вагит Алекперов се отказа предсрочно от правомощията си на ръководител на нефтената компания "Лукойл" и напуска съвета на директорите, съобщава ТАСС.

Засега не е ясна причината за напускането му.

От компанията отбелязват, че Алекперов не притежава контролен пакет акции на "Лукойл". Пряко като акционер той притежава само 3,12% от акциите, а също така под негов контрол са още 5,43% от акциите без право на глас, които Алекперов притежава чрез фондове.

Русия мъмри Лукойл: Производството на петрол може да се увеличи

Русия мъмри Лукойл: Производството на петрол може да се увеличи

Според Вагит Алекперов всички руски компании работят на максимум

Алекперов информира днес компанията за решението си да се откаже от пълномощията на член на Съвета на директорите, а и предсрочно да прекрати пълномощията си на президента на "Лукойл", пишат от компанията.

Вагит Алекперов напуска компанията след 29 години работа в нея. Той е избран за нейн президент и председател на Борда на директорите през 1993 г. Самата компания "Лукойл" е създадена на 5 април същата година.

Той беше санкциониран след началото на войната в Украйна от държави като Великобритания и Австралия. Активите му в страните бяха замразени, а също му бе наложена забрана за пътуване.