Френската хранително-вкусова промишленост се съгласи да поднови преговорите за цените с търговците на дребно, съобщи министърът на икономиката и финансите Бруно Льо Мер в сряда, след като оказа натиск върху големите хранителни компании да намалят цените, предава Ройтерс.

"Това е отлична новина за потребителите, това означава, че цените ще бъдат предоговорени към по-ниски по-рано, така че ще можем да прекъснем инфлационната спирала", каза Льо Мер пред журналисти след среща с представители на хранителната индустрия.

Въпреки спада в цените на суровините на световните пазари, инфлацията на храните във Франция се повиши с над 15% през последните месеци, след като хранителните компании и търговците на дребно се съгласиха на средно 10% увеличение в годишните преговори за цените през март.

Миналата седмица Льо Мер заплаши да използва данъчни мерки, за да си върне това, което той описа като неправомерни печалби от хранително-вкусовата промишленост, ако тя не приеме преговорите за високите цени.

На 6 юни нова обща стачка срещу пенсионната система блокира Франция

На 6 юни нова обща стачка срещу пенсионната система блокира Франция

Протестът е организиран от синдикатите

Льо Мер каза в сряда, че преговорите ще се проведат преди края на месеца, което означава, че потребителите, например, могат да видят по-ниски цени на някои храни още това лято в светлината на падащата цена на пшеницата.

В съвместно изявление на федерациите на хранително-вкусовата промишленост ANIA и ILEC се казва, че 75-те компании, които произвеждат 80% от френската храна, са били призовани да преговарят, ако продажните цени са се повишили повече от договорените по-рано 10% и ако една от цените на суровините им е паднала повече от 20% от 1 март.

"Смисълът на срещата тази сутрин беше да се намери с общо съгласие най-добрият начин за защита на покупателната способност", каза президентът на ANIA Жан-Филип Андре пред Ройтерс.

Франция ще задържи тавана на цените на тока до 2025 г.

Франция ще задържи тавана на цените на тока до 2025 г.

Мярката обаче ще отпадне за природния газ в края на тази година