Франция ще остави в сила тавана на цените на електроенергията и след 2023 г. Това заяви министърът на финансите Бруно льо Мер, цитиран от "Ройтерс".

Причината е, че цените на електроенергията все още не са се "нормализирали".

Министърът обясни, че мярката ще бъде премахната постепенно за период от две години - до началото на 2025 г.

Цените на електричеството в Европа скочиха през миналата година, главно поради последиците от войната в Украйна и рекордно ниското ядрено производство във Франция, където държавната енергийна компания EDF бърза да ремонтира ядрени реактори, засегнати от корозия.

Бруно льо Мер обеща на френските домакинства поносими цени на енергията

Бруно льо Мер обеща на френските домакинства поносими цени на енергията

Засега те са фиксирани до края на 2022 година

Запазването на тавана на цените и след настоящата година допълнително ще натовари EDF, тъй като компанията се стреми да наеме и обучи достатъчно служители, за да построи няколко нови ядрени централи през следващите десетилетия.

Льо Мер обаче заяви, че правителството вероятно ще прекрати действието на тази мярка за природния газ за домакинствата в края на 2023 г., тъй като цените на синьото гориво са се понижили значително през последните месеци след резкия им скок в началото на войната.

Правителството на президента Еманюел Макрон определи за свой приоритет защитата на гражданите от нарастващите сметки на фона на високата инфлация в еврозоната и засилващият се гняв в страната заради предвиденото увеличение на законовата възраст за пенсиониране с две години.

Освен това правителството оказва натиск и върху търговците на дребно да гарантират достъпни цени на храните.

Инфлацията във Франция се забавя през март до 5,6%

Инфлацията във Франция се забавя през март до 5,6%

Цените на храните продължават да растат