Пресните продукти са поскъпнали с 16,6% за една година, а останалите хранителни продукти - с 15,6%.Инфлацията се забави във Франция през март, установявайки се на 5,6%, след като достигна 6,3% през февруари, според първоначална оценка от Националния институт за статистика и икономически изследвания (Insee), пише le monde.

Забавянето на ръста на потребителските цени се обяснява със значително по-бавното поскъпване на енергията през март. Те са се повишили с малко под 5%, където ръстът е с близо 30% между март 2021 и март 2022 , точно след избухването на войната в Украйна в края на февруари 2022 година.

През февруари 2023 цените на енергията скочиха с още 14,1%.Но покачването на цените на храните взе надмощие и се ускори допълнително през март, достигайки 15,8% за една година. Цените на тютюна също скочиха, като се повишиха със 7,8% за една година, след като поскъпнаха само с 0,2% предходния месец.

От друга страна, годишният темп на нарастване на цените на услугите и промишлените стоки във Франция е практически стабилен.

Половината европейци са притеснени за сметките си

Половината европейци са притеснени за сметките си

Проучване на ЕК в ЕС: 37% от европейците посягат на спестяванията си заради нарастващите разходи за живот