Още милиони американци са се регистрирали като безработни през последната седмица, след като пандемията от новия коронавирус (COVID-19) продължава да стимулира съкращенията на работни места, съобщават американските медии.

2,1 млн. души са се регистрирали като безработни в САЩ през последната седмица, която приключи на 23 май, съобщи Министерството на труда на страната. 

Така през последните 10 седмици като безработни са се регистрирали общо 40,7 млн. души. Това е повече от приблизително 37 млн. души, които са се регистрирали като безработни в период от година и половина през Голямата рецесия (2007-2009 г.).

38,6 млн. безработни в САЩ от март
Обновена

38,6 млн. безработни в САЩ от март

Още 2,4 милиона американци са подали документи за безработица

Все пак регистрираните безработни през последната седмица са спаднали в сравнение с близо 2,4 млн. през предходната седмица. Броят на новорегистрираните безработни вече намалява осем седмици подред.

Общият брой на хората, които действително получават обезщетения за безработица, бяха 21 млн. души за седмицата, приключваща на 16 май, което показва бавно възстановяване на пазара на труда, въпреки признаците за икономическо отваряне. И все пак той беше по-нисък от рекорда от предишната седмица, когато 25 млн. души получаваха обезщетения за безработица.

"С този темп новорегистрираните няма да се върнат под 1 милион до септември, макар че очакваме постепенното отваряне на икономиката да започне скоро, за да намали регистрациите по-бързо", казва Иън Шефърдсън, главен икономист в Pantheon Macroeconomics.

Белият дом срещу удължаване на помощите за безработни

Белият дом срещу удължаване на помощите за безработни

Въпреки големия брой безработни

Днешният доклад за безработицата е най-новата картина на пазара на труда в САЩ, докато икономиката се възстановява от бързите и строги блокади, въведени в средата на март за ограничаване разпространението на коронавируса. Масовите съкращения на работници оттогава са катастрофални. Докладът за работните места през април показа, че работодателите са закрили рекордните 20,5 млн. работни места през месеца, а равнището на безработица нарасна до 14,7%, най-високото след Голямата депресия в края на 1920-те години.

Има надежда, че най-лошото е свършило за пазара на труда. До последния уикенд всичките 50 щата бяха разхлабили поне някои от ограничителните мерки заради коронавируса. Това означава, че някои от милионите американци, които са били в неплатен отпуск или съкратени заради пандемията, трябва да могат да се върнат на работа скоро.

Икономистите ще продължат да наблюдават както броя на новорегистрираните безработни, така и продължаващите регистрации за безработица за признаци на възстановяване или по-нататъшно влошаване на пазара на труда. Досега темпът на спад е бил по-"ледников" от очакваното, пише Джеймс Найтли, главен международен икономист в ING.

Рекордно увеличение на безработните във Франция

Рекордно увеличение на безработните във Франция

Броят на хората, регистрирали се на бюрата по труда, скочи с 843 000 от март до 4 575 500