Великобритания и Австралия сключиха търговска сделка, съобщава Би Би Си.

Австралийският министър на търговията Дан Техан обясни, че това се е случило, след като разговорите между техните премиери са изгладили нерешени въпроси.

Това е първата търговска сделка от нулата, която се договаря, откакто Обединеното кралство напусна Европейският съюз.

Споразумението се разглежда като важна стъпка от страна на Великобритания, която да доведе до по-широко споразумение за свободна търговия с Азиатско-Тихоокеанския регион.

През последната година британското правителство сключи дълъг списък от търговски сделки, чиито основите обаче бяха положени още преди страната да излезе от ЕС.

Лондон започва преговори за свободна търговия с Австралия и Нова Зеландия

Лондон започва преговори за свободна търговия с Австралия и Нова Зеландия

Канбера се надява преговорите да приключат още тази година

Очакванията са, че новата търговска сделка ще осигури на британските и австралийските производители по-лесен достъп до пазарите.

Въпреки че Лондон твърди, че споразумението ще предостави на британските фермери огромни възможности, във фермерската общност има опасения относно компрометирането на Великобритания по отношение на хранителните й стандарти, както и напрежението в правителството между министъра на околната среда Джордж Юстис и търговския секретар Лиз Тръс.

Земеделските производители от Обединеното кралство се притесняват и какви ще бъдат мерките спрямо дъмпинга и евтиния внос изобщо. Освен това Австралия има право да използва някои хормонални стимулатори, пестициди и фуражни добавки, които са забранени във Великобритания.

Според Националния съюз на земеделските производители австралийските фермери могат да произвеждат говеждо месо на по-ниски производствени разходи и по този начин могат да подбият цените на фермерите на Острова.

Търговската сделка за Брекзит влезе в сила

Търговската сделка за Брекзит влезе в сила

Близо 5 години от началото на сагата за излизане на Великобритания от ЕС