В сряда Великобритания наложи санкции на 29 физически и юридически лица в търговията със злато и петрол на Русия, в опит да удари финансите на Кремъл, с които поддържа войната в Украйна, предава Ройтерс.

Санкциите удрят мрежа, базирана в Обединените арабски емирства, която според Великобритания е отговорна за насочването на над 300 милиона долара приходи от злато към Русия.

Великобритания също санкционира два от най-големите производители на злато в Русия, Nord Gold Plc и Highland Gold Mining Ltd, както и олигарсите Владислав Свиблов и Константин Струков.

"Днешните санкции ще ударят тези, които подкрепят (руския президент Владимир) Путин, като му помагат да намали въздействието на нашите санкции върху руското злато и петрол - два критични източника на приходи за руската военна машина", заяви британският външен министър Джеймс Клевърли.

Великобритания налага санкции и на компанията за търговия с енергия Paramount Energy & Commodities DMCC, заявявайки, че нейните непрозрачни структури на собственост са били използвани от Русия, за да притъпи въздействието на санкциите на Г-7, свързани с петрола.

Последните санкции имат за цел да попречат на лица и организации да помагат на Русия да избегне въздействието на международните санкции, каза Великобритания.

Украйна предложи на ЕС да въведе "ядрени санкции" срещу Москва

Украйна предложи на ЕС да въведе "ядрени санкции" срещу Москва

Все още няма отговор от Брюксел