Киев предложи на Европейския съюз начин да се откаже от руското ядрено гориво, от което остава силно зависим, но както каза украинският външен министър Дмитрий Кулеба - "Европа не бърза да отговори".

Това коментира руската редакция на Би Би Си.

Междувременно, според Кулеба, забавянето на Европейския съюз по въпроса за ядрените санкции срещу Русия е голяма грешка, защото Москва продължава да печели пари от ядрената индустрия.

"Росатом" е един от основните доставчици на ядрено гориво за европейските страни, без което работата на атомните електроцентрали е невъзможна.

"Украйна, заедно с Westinghouse, предложиха решение, което нарушава монопола на Русия върху доставките на гориво за атомни електроцентрали в страните от ЕС, построени от Русия и Съветския съюз. Дадохме стръвта в ръцете на ЕС, за да хване голямата тлъста санкционирана риба на "Росатом".

Но за съжаление все още не виждаме този резултат", подчерта министърът на външните работи.

В началото на 2023 г. украинският президент Володимир Зеленски призова ЕС да наложи санкции срещу руската ядрена индустрия.

Но Европа все още отказва да въведе подобни ограничения, които най-вероятно няма да бъдат включени в новия пакет от санкции.