Председателят на Държавната дума на Русия Вячеслав Володин заплаши с ответни мерки, ако Германия реши да конфискува руски активи и да ги прехвърли за възстановяването на Украйна, цитира думите му Руската служба на Би Би Си.

"Веднага щом бъде взето такова решение, имаме право да предприемем подобни действия по отношение на активите на Германия и други държави", написа той в своя канал в "Телеграм".

Берлин на официално ниво не е декларирал готовност да предприеме тази стъпка.

Агенция "Блумбърг" писа тази седмица, позовавайки се на свои източници, че Германия обмисля да използва замразените активи на Русия за възстановяване на Украйна. В същото време, както се отбелязва в публикацията, Берлин ще обмисли такъв вариант, ако неговите съюзници направят същото.

Агенцията също така отбелязва, че в германското правителство няма единна позиция по въпроса за изземването на руските активи.

От друга страна, намерението за създаване на правна структура, която да позволи използването на замразени руски активи, беше обявено преди ден от външния министър на Естония Урмас Рейнсалу.

"За нас е важно да създадем прецедент и да помогнем на други страни да го използват. Разбира се, големите ресурси са вързани в европейските финансови центрове, но първите стъпки трябва да дойдат отнякъде", каза той.

Естония замрази руски активи на стойност няколко десетки милиона евро. В Германия са блокирани руски активи за 5 милиарда евро.

Според "Блумбърг" Европейският съюз е блокирал резерви на Руската централна банка за 300 милиарда евро, а също така е замразил активите на руски бизнесмени под санкции в размер на 19 милиарда евро.

Русия обвини Запада в кражба на златните и валутните ѝ резерви

Русия обвини Запада в кражба на златните и валутните ѝ резерви

Със санкциите, наложени на Москва след началото на войната