Все повече хора в Северна Ирландия подкрепят търговските правила в региона след Брекзит, голяма част от които британското правителство в момента се стреми да премахне, сочи проучване, цитирано от "Ройтерс".

Съгласно протокола за Северна Ирландия управляваният от Великобритания регион на практика остана в единния пазар на стоки на ЕС, след като останалата част от Обединеното кралство го напусна миналата година, което наложи проверки на някои стоки, идващи от Великобритания.

Делът на хората с право да гласуват, които смятат, че протоколът е най-подходящото средство за управление на въздействието от излизането на Великобритания от ЕС, е нараснал до 55% спрямо 50% през февруари, както става ясно от социологическо проучване, проведено за Кралския университет в Белфаст.

За последно най-високо одобрение от 53% беше регистрирано през октомври миналата година, а при първото подобно допитване през април 2021 г. подкрепа беше заявена от 46% от респондентите.

Великобритания обеща да отмени части от споразумението, сключено с ЕС, ако не успее да убеди Брюксел да премахне проверките.

Джонсън не изключва промени в протокола за Северна Ирландия още тази година

Джонсън не изключва промени в протокола за Северна Ирландия още тази година

Проектозаконът се връща в британския парламент за допълнителни обсъждания

Проучването обаче показа, че повечето хора се противопоставят на едностранните действия на Лондон, а 74% смятат, че договореното споразумение между Обединеното кралство и ЕС за облекчаване на някои от търговските пречки е за предпочитане.

Изследването показва и че едва 4% от респондентите се доверяват на правителството на премиера Борис Джонсън, докато 84% заявяват, че не му се доверяват. Гласоподавателите в Северна Ирландия са малко по-склонни да се доверяват (47%), отколкото да не се доверяват (43%) на Европейската комисия.

Много гласоподаватели в Северна Ирландия очевидно продължават да изпитват искрени опасения относно това какво би означавало пълното действие на протокола, посочи професор Дейвид Финмор, един от авторите на проекта. Той отбеляза, че 55% от анкетираните имат притеснения протокола такъв, какъвто е в момента, да се изпълнява в пълен размер.

Въпреки това, това последно проучване също показва подкрепа за протокола, който върви нагоре и почти 2/3 от респондентите виждат икономически възможности в него, отчита Финмор.

Лондон предизвиква ЕС с промени в Протокола за Северна Ирландия

Лондон предизвиква ЕС с промени в Протокола за Северна Ирландия

В Брюксел и Вашингтон са недоволни от подобно развитие