Великобритания ще изложи планове в понеделник да отмени някои правила, които засягат търговията със Северна Ирландия след Брекзит в ход, който ще разпали напрежението с Европейския съюз и може да предизвика търговска война, предава Ройтерс.

Великобритания заплашва от месеци да се откаже от Протокола за Северна Ирландия -споразумение за управлявания от Великобритания регион, сключено от правителството на премиера Борис Джонсън, за да осигури "подреден" Брекзит и по-широко търговско споразумение между Брюксел и Лондон.

Като част от споразумението Северна Ирландия фактически остана в единния пазар на стоки на ЕС, за да запази отворена граница с Ирландия, член на ЕС, което беше ключово за мирното споразумение от 1998 г.

Но това изисква митнически проверки на стоки, движещи се от Великобритания към Северна Ирландия, което според пробританските общности в Северна Ирландия подкопава принадлежността й към Обединеното кралство.

Законът ще бъде представен на парламента от външния министър Лиз Тръс в понеделник. Филип Райкрофт, бивш високопоставен служител в британския правителствен отдел за Брекзит, каза, че планът "разрушава" протокола.

"Това не е скромна поправка на протокола, това всъщност се стреми да даде на правителството на Обединеното кралство свобода на действие да премахне всеки аспект от протокола, който не му харесва", каза той пред Sky News.

От месеци нараства напрежението между Лондон и Брюксел във връзка с протокола, като британските министри обвиниха ЕС, че налага правила, които създават бюрокрация и застрашават политическата стабилност в Северна Ирландия.

Критиците на плана на Лондон, включително представители на млечната, производствената и логистичната индустрия в провинцията, казват, че едностранното му действие ще навреди на бизнеса и ще доведе до нова несигурност.

Брюксел смята, че всяка едностранна промяна може да наруши международното право и заплаши да отговори с правни действия и налагане на мита - риск в момент, когато британската инфлация се готви да достигне 10%, а икономиката се свива.

Британският министър на Северна Ирландия Брандън Люис настоя в неделя, че законодателството е в съответствие със закона.

Очаква се той да предложи "зелен канал" за стоки, които се придвижват от Великобритания към Северна Ирландия, премахване на правилата, които пречат на провинцията да се възползва от данъчна помощ и прекратяване на ролята на Европейския съд като единствен арбитър, според докладите.

Планът ще бъде тест за авторитета на Джонсън, след като 40 процента от депутатите на Консервативната партия му се противопоставиха при вот на доверие миналата седмица.

Вероятно този нов закон да предизвика тревога и във Вашингтон. Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси заяви, че няма да има търговска сделка между САЩ и Обединеното кралство, ако Лондон отмени протокола.

Ирландската партия "Шин Фейн", националистическата партия, която спечели историческа победа на изборите в Северна Ирландия миналия месец, заяви, че Великобритания "несъмнено" ще наруши закона, като промени едностранно протокола.

Борис Джонсън с натиск над ЕС за Северна Ирландия

Борис Джонсън с натиск над ЕС за Северна Ирландия

Брекзитът продължава да създава проблеми