Правителството на Великобритания ще представи законодателство в парламента в понеделник за едностранно преразглеждане Протокола за Северна Ирландия след Брекзит, повишавайки риска от търговска война и нов сблъсък с ЕС, предава Ройтерс.

Външният министър Лиз Тръс ще представи законопроекта в Камарата на общините, според документ за дневния ред, публикуван в петък.

Великобритания заплашва от месеци да измени едностранно Протокола за Северна Ирландия, търговска сделка засягаща този британски район, която беше сключена от правителството на премиера Борис Джонсън, за да осигури споразумение за Брекзит и по-широко търговско споразумение между Брюксел и Лондон в последствие.

Припомняме, че конфликтът в Северна Ирландия възникна през 60-те години на 20 век и е известен още като "Смутните времена". Конфликтът е най-вече политически и националистически и е захранван от исторически събития. Има и етническо, и религиозно измерение, но въпреки употребата на термините "протестанти" и "католици" по отношение на двете страни, това не е религиозен конфликт. Ключовият въпрос е конституционният статут на Северна Ирландия. Юнионистите, които са главно ълстърски протестанти, искат Северна Ирландия да остане в рамките на Обединеното кралство, докато ирландските националисти, които са основно ирландски католици, искат Северна Ирландия да напусне Обединеното Кралство и да се присъедини към Република Ирландия.

В конфликта, според официални данни, загиват над 3500 души, от които 52% са цивилни, 32% са членове на британските сили за сигурност, а 16% са членове на паравоенни групи. Републиканските паравоенни са отговорни за около 60% от смъртните случаи, лоялистите - за около 30%, а силите за сигурност - около 10%.

Мирът е установен с подписването на Белфастското споразумение от 10 април 1998 година, известно още като Споразумението от Разпети петък.

Това споразумение предвижда практическо премахване на всякакви гранични и митнически проверки на остров Ирландия между Република Ирландия и Северна Ирландия, което става възможно, тъй като и Великобритания и Република Ирландия по това време са членове на ЕС и част от общото Европейско търговско и митническо пространство.

След Брекзит обаче това вече не е така и затова със Споразумението за оттегляне на Великобритания от ЕС е приет т. нар. Предпазен механизъм за Северна Ирландия, който предвижда провинцията да остане част от европейския пазар и митническо пространство и въвежда митнически проверки на стоките, движещи между остров Британия и остров Ирландия, което практически отделя Северна Ирландия от британския пазар.

Борис Джонсън подписва този Предпазен механизъм, който установява Протокол за търговските отношения между Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство. За влизането в сила на този протокол има предвидени гратисни срокове, които британското правителство удължава неколкократно, но реално няма намерение да приложи в действие този протокол, включително заради съпротивата на ДЮП. Британското правителство дори обяви законодателство за замяна на някои от клаузите в този Протокол, докато паралелно преговаря с ЕС. Брюксел заплаши, че евентуална отмяна на Протокола ще се счита за нарушение на споразумението за Брекзит и заплаши с ответни действия, включително отмяна на Споразумението за свободна търговия, но според наблюдатели това е малко вероятно.

Протоколът позволи на Великобритания да напусне единния пазар на ЕС и митническия съюз без повторно налагане на контрол на границата между Ирландската република и Северна Ирландия, което е жизненоважно за мирното споразумение от 1998 г., което сложи край на три десетилетия на насилие.

Предложението за дневния ред, че законопроектът ще определи как термините, включени в протокола, сега ще бъдат дефинирани във вътрешното законодателство. На този етап не предстои обсъждане на законопроекта.

Вестник "Таймс" съобщи тази седмица, че законодателството е претърпяло "съществена преработка", след като британският премиер Борис Джонсън, силно отслабен от малка победа във вота на доверие, беше подложен на натиск от подкрепящите Брекзит законодатели да "изостри" условията.

Джонсън обаче ще трябва да осигури подкрепа от всички крила на партията, за да прокара законодателството в парламента. Четирима от 10 от неговите депутати гласуваха против него при вота на доверие, а някои вече изразиха загриженост относно законопроекта.

ЕС не се отказва от диалог с Лондон, но при зачитане на протокола за Северна Ирландия

ЕС не се отказва от диалог с Лондон, но при зачитане на протокола за Северна Ирландия

Заплахите за едностранни действи са безполезни, смята ирландският външен министър