Сръбският президент Александър Вучич обяви, че цената на газа от продължението на "Турски поток" през Балканите за Сърбия ще бъде 155 долара за 1000 куб. м на входа от България.

Директорът на сръбската държавна компания "Сърбиягаз" Душан Баятович заяви вчера, че Сърбия е получила първите 140 000 куб. м газ от свързващия газопровод с България, който всъщност е продължение на газопровода "Турски поток" през страните от Балканите. По думите му цената на газа за Сърбия от 1 януари ще намалее от 240 на 155 долара през първите две тримесечия на 2021 година.

Сърбия получи първи доставки на газ по "Турски поток"

Сърбия получи първи доставки на газ по "Турски поток"

На 1 януари откриват участъка

"Цената на газа в (пункта за предаване и приемане с България, б. р.) Брегово ще бъде 155 долара за 1000 куб. м, още 12-14 долара ще струва транспорта през нашата територия", уточни сръбският президент по телевизия Pink.

По думите му сръбската страна ще печели и от транзита на газа. Вучич потвърди, че пускането в експлоатация на сръбския участък от газопровода с негово участие ще стане в 6 часа сутринта на 1 януари, защото "тогава ще започне доставката на търговски обем газ".

Държавният глава на Сърбия отбеляза, че по-рано по време на преговорите за доставки на газ с представители на Русия и САЩ той откровено е заявил, че Белград се интересува от качествен газ "и преди всичко от ниска цена".

"Не трябва да ни предлагате (газ, б. р.) на цена от 600 долара", подчерта Вучич.

По данни на националната компания през Сърбия ще преминават 13,88 млрд. куб. м газ годишно. В края на декември 2019 г. беше завършено полагането на тръбите на сръбското продължение на газопровода по всички 402 километра от българската граница до Унгария.

"Турски поток" е газопровод от Русия до Турция през Черно море. Проектният капацитет на съоръжението е 31,5 млрд. куб. м газ годишно. Търговските доставки по газопровода започнаха на 1 януари 2020 г.