Ралф Спет, изпълнителният директор на Jaguar Land Rover, обяви Грета Тунберг за популистка, която "само критикува, но не предлага решения".

В интервю за "Сънди Таймс", той обвини шведската активистка-тийнейджър и базирани в Обединеното кралство кампании за гражданско неподчинение, че причиняват вреда и грешат в много области с този подход.

"Грета стана причина за събуждането на много компании и хора, но от друга страна, подобна силно популистка критика - унищожихме живота й, убихме това и онова - не е оправдана, защото ние създадохме и по-добър живот. Богатство, здраве, образование - светът е по-добър."

Грета Тунберг нахока закона за климата на ЕС като "капитулация"

Грета Тунберг нахока закона за климата на ЕС като "капитулация"

Законът за климата бил "празни думи"

17-годишната Тунберг започна с организирането на митинги срещу климатични промени извън парламента на Швеция и оттогава се превърна в глобален бранд, водещ стотици хиляди млади ученици в извънучилищни климатични стачки.

В своята реч на срещата на върха на ООН по въпросите на климата през септември Грета обяви световните лидери: "Откраднахте детството ми с празните си думи."

Но животът бързо й се отплати, международни организации й връчиха награди, а майка й написа бестселър за личните проблеми на Грета.

"Има още много работа. Но популизмът трябва да се комбинира с идеи, за да има подобрения. Няма принос, няма идеи, просто казва: "Всички сте глупави", допълва Спет.

По време на Световния икономически форум в Давос през януари Грета призова световните лидери да прекратят субсидиите за изкопаеми горива за компаниите и напълно да се освободят от изкопаеми горива, за да ограничат глобалното затопляне - призив, на който администрацията на Тръмп се присмя.

Кръстиха новооткрит вид охлюв на Грета Тунберг

Кръстиха новооткрит вид охлюв на Грета Тунберг

Новият тип охлюв е силно чувствителен към промените на времето

Реакцията срещу дизела (заедно с несигурността от Брекзит) засегна и Jaguar Land Rover. Компанията съкрати 4500 работни места и отчете рекордните загуби от 3,6 милиарда паунда миналата година.

Най-голямата британска автомобилна група, собственост на индийската Tata Motors, изостава от много конкуренти по отношение на прехода към електрически превозни средства. От тази година компанията стартира или електрически, или хибридни модели, тъй като продажбите на дизелови автомобили продължават да намаляват.

Ралф Спет ще се оттегли през септември, когато договорът му приключи, но ще остане в борда на холдинговата компания Tata Motors.

Хиляди на митинг за климата в Брюксел, заедно с Грета Тунберг

Хиляди на митинг за климата в Брюксел, заедно с Грета Тунберг

Искат от ЕС истински мерки