Властите в Япония одобриха рекорден бюджет, съобщи "Ройтерс".

Кабинетът на японския премиер Фумио Кишида обяви в петък рекорден бюджет от над 940 милиарда долара (107, 6 трилиона йени) за следващата фискална година. Причините са както COVID мерките, които донесоха много разходи в подкрепа на застаряващото население, така и нарастващите военни разходи за справяне с Китай.

Фискалната 2022/23 година започва през април.

Приоритет е съживяването на засегнатата от пандемия икономика пред възстановяването на дългосрочното фискално здраве.

Първият годишен бюджет при Кишида идва, след като парламентът одобри 36 трилиона йени допълнителни разходи за стимулиране за тази фискална година, за да подпомогне възстановяването от COVID-19.

Но все още има ограничено място за харчене в области на растеж като зелена и дигитална трансформация.

Рекордните $262 млрд. дава Япония за отбрана

Рекордните $262 млрд. дава Япония за отбрана

Решението е на правителството в Токио

Бюджетът включва 5 трилиона йени, заделени за покриване на спешни разходи за COVID-19, рекордни разходи за отбрана от 5,37 трилиона йени, най-големите разходи за благосъстояние от 36,3 трилиона йени и 24,3 трилиона йени за обслужване на дълга. Публичният дълг на Япония е два пъти по-голям от нейната икономика от 5 трилиона долара, най-тежката сред индустриализираните страни.

Кишида обеща да подобри публичните финанси на Япония в дългосрочен план и бюджетът предвижда нови заеми през следващата фискална година от 36,9 трилиона йени, по-малко от първоначално планираните 43,6 трилиона йени за тази година.

По-ниските заеми ще бъдат заменени с по-високи данъчни приходи, които се наблюдават да се покачват за първи път от две години до рекордните 65,2 трилиона йени, тъй като COVID-19 ограничава икономическата активност.

Правителството оценява реалния икономически растеж от 3,2% през фискалната 2022/23 година, в сравнение с предварителната оценка от 2,2%, която осигурява основата за бюджетния план.

Премиерът на Япония обеща ръст на заплатите в страната

Премиерът на Япония обеща ръст на заплатите в страната

Фумио Кишида настоява фирмите да вдигнат възнагражденията

Но тъй като дългът все още представлява 34,3% от бюджета, ще остане трудно да се постигне първичен бюджетен излишък до фискалната 2025/26 година, както правителството се стреми да направи.

Припомняме, че военните разходи вече бяха обявени по-рано този месец. Японското правителство възнамерява в рамките на следващия средносрочен план за развитие от 2023 до 2027 г. да похарчи за отбрана рекордните 30 трилиона йени (262,8 милиарда долара). В сравнение с настоящата петгодишна програма за отбрана, която е за около 27,47 трилиона йени (240 милиарда долара). Така разходите на Япония за отбрана се очаква да нараснат с около 10% или 6 трилиона йени годишно.

Увеличението на разходите за отбрана е свързано с влошаване на ситуацията със сигурността около Япония на фона на нарастващата конфронтация между Китай и САЩ в Индо-Тихоокеанския регион, както и нарастването на напрежението в Тайванския проток.