Днес в египетския курорт Шарм-ел-Шейх започва COP27. Конференцията на върха на ООН за климата ще продължи до 18 ноември. 

COP27 отново ще се стреми да стимулира глобалните усилия за забавяне на климатичната криза, която засилва природните бедствия - от горски пожари до силни бури.

COP26 в Глазгоу миналата година завърши с обещание за задържане на глобалното затопляне с 1,5 градуса по Целзий спрямо прединдустриалните нива - цел, която светът е настроен да пропусне при настоящите тенденции в емисиите.

Тазгодишната конференция ще отчете напредъка по тази задача. 

Очаква се а присъстват повече от 120 световни лидери. 

Американският президент Джо Байдън е сред тях. Това беше потвърдено през октомври. 

Байдън ще "подчертае необходимостта светът да действа", се казваше в съобщението на Белия дом.

Байдън ще присъства на срещата на върха на 11 ноември, преди да се отправи към Камбоджа за годишната среща на върха САЩ-АСЕАН и след това към Индонезия за срещата на върха на Г-20.

Новият британски премиер Риши Сунак ще обещае да ускори прехода на Обединеното кралство към възобновяема енергия, когато говори на срещата на върха в понеделник.

Сунак взе решение в последния момент на 2 ноември да участва в преговорите за климата, обръщайки план, силно критикуван от екологични активисти и политически опоненти, да пропусне годишното събиране.

Той ще каже на политици и бизнес лидери на събитието, че Великобритания ще работи с международни съюзници, за да ускори преминаването си към по-чисти източници на енергия, след като инвазията на Русия в Украйна направи необходимостта от това още по-належаща.

"Руската инвазия в Украйна и манипулирането цените на енергията само засили значението на прекратяването зависимостта ни от изкопаемите горива, се казва в изявлението, публикувано предварително от неговата служба. Трябва да продължим напред и по-бързо, за да преминем към възобновяема енергия и аз ще гарантирам, че Обединеното кралство е в челните редици на това глобално движение."

Плановете на Русия, Индия и Китай са да пропуснат събитието.

Няколко африкански правителства изразиха надежда, че мястото на климатичната конференция в Египет ще привлече вниманието към ефектите от изменението на климата в Африка. Преди конференцията африканските лидери също призоваха за по-голямо финансиране от западните страни за проекти за адаптиране към изменението на климата.