Президентът на САЩ Джо Байдън ще присъства на срещата на върха на ООН за климата COP27 следващия месец в Египет. Това са съобщили от Белия дом в петък, цитирани от АФП.

Байдън ще "подчертае необходимостта светът да действа", се казва в съобщението.

COP26 настоява от страните да намалят повече емисиите до 2022-а

COP26 настоява от страните да намалят повече емисиите до 2022-а

Три години предсрочно

Конференцията COP27 отново ще се стреми да стимулира глобалните усилия за забавяне на климатичната криза, която засилва природните бедствия - от горски пожари до силни бури.

"Байдън ще помогне на най-уязвимите да изградят устойчивост на климатичните въздействия и ще подчертае необходимостта светът да действа в това решаващо десетилетие", се казва в изявление на Белия дом.

Египет ще бъде домакин на 27-та Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата в курортния град Шарм ел-Шейх на Червено море.

Байдън ще присъства на срещата на върха на 11 ноември, преди да се отправи към Камбоджа за годишната среща на върха САЩ-АСЕАН и след това към Индонезия за срещата на върха на Г-20.

"Той ще работи с партньорите от Г-20 за справяне с ключови предизвикателства като изменението на климата, глобалното въздействие на войната на (президента Владимир) Путин срещу Украйна, включително върху енергийната и продоволствената сигурност и достъпността, както и редица други приоритети", казаха от Белия дом.

Американски официални представители казаха, че Байдън няма намерение да се среща с Путин на срещата на върха на Г-20, дори ако Путин присъства.

Байдън също няма планове да се срещне със саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман на срещата на Г-20, тъй като отношенията между САЩ и Саудитска Арабия са напрегнати заради скорошната подкрепа на Рияд за съкращаване на производството на петрол.

Байдън не планира среща със саудитския престолонаследник на Г-20

Байдън не планира среща със саудитския престолонаследник на Г-20

Президентът вече се закани да преосмисли отношенията с Кралството

COP26 в Глазгоу миналата година завърши с обещание за задържане на глобалното затопляне с 1,5 градуса по Целзий спрямо прединдустриалните нива - цел, която светът е настроен да пропусне при настоящите тенденции в емисиите.