100-те най-големи производители на оръжие в света продължиха да увеличават продажбите си и през 2021 г., но проблемите с веригата за доставки са забавили растежа в сектора. Това сочи последното проучване на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (СМИИМ), съобщава "Дойче веле".

Отбелязва се, че недостигът, причинен от пандемията от COVID-19, е изиграл роля за ограничаването на растежа до 1,9% през 2021 г. в сравнение с 2020 г. Според Института войната в Украйна може да причини подобни проблеми за индустрията в близко- до средносрочен план.

Прогнози за Украйна

Въпреки че както нахлуването на Русия, така и реакцията на Украйна и Запада повишиха търсенето на оръжия, те също така изправиха оръжейните производители пред предизвикателства при снабдяването със суровини и компоненти.

СМИИМ посочва, че Русия е основен доставчик на суровини, използвани в производството на оръжия.

"Това може да попречи на продължаващите усилия на Съединените щати и Европа за укрепване на техните въоръжени сили и за попълване на запасите им след изпращането на боеприпаси и друго оборудване на стойност милиарди долари в Украйна", се предупреждава в доклада.

Въпреки че руските компании увеличават производството поради войната, Институтът отбелязва, че те са имали затруднения с достъпа до полупроводници. Компаниите също са засегнати от санкциите, свързани с войната, например когато става въпрос за получаване на плащания.

Увеличаването на продукцията отнема време, подчертава Диего Лопес да Силва, старши изследовател на СМИИМ. "Ако прекъсванията на веригата за доставки продължат, може да отнеме няколко години на някои от основните производители на оръжие да отговорят на новото търсене, създадено от войната в Украйна", допълва той.

Китай е вторият най-голям производител на оръжия в света след САЩ

Китай е вторият най-голям производител на оръжия в света след САЩ

Това проучване представлява най-обхватната картина на оръжейното производство в Китай

Какво се случи през 2021 г.

Проучването се концентрира върху моделите в индустрията през 2021 г., когато се установи, че проблемите във веригата за доставки, свързани с пандемията, забавят растежа.

Можеше да очакваме още по-голям ръст на продажбите на оръжия през 2021 г. без постоянните проблеми с веригата за доставки, смята Луси Беро-Сюдро, директор на програмата за военни разходи и производство на оръжия на СМИИМ. "Както по-големите, така и по-малките оръжейни компании казаха, че продажбите им са били засегнати през годината. Някои компании, като Airbus и General Dynamics, също съобщиха за недостиг на работна ръка".

Северна Америка

Компаниите в Съединените щати преобладават в списъка на 100-те най-големи доставчици на оръжия, като 40 от фирмите са базирани именно там. Освен това техен е делът на повече от половината от продажбите - 299 милиарда долара (284 милиарда евро) от общо 592 милиарда долара в световен мащаб. От 2018 г. оръжейните компании на първите пет места в топ 100 са базирани в Съединените щати.

Северна Америка е единственият регион, който отбелязва спад в продажбите на оръжие в сравнение с 2020 г. Понижението от 0,8% в реално изражение се дължи отчасти на високата инфлация в икономиката на САЩ през 2021 г.

Русия и Индия обмислят съвместно производство на оръжия

Русия и Индия обмислят съвместно производство на оръжия

Двете страни задълбочават сътрудничеството си

Европа

За 2021 г. 27 от 100-те най-големи доставчици на оръжия са били със седалище в Европа. Регионът отбеляза увеличение на продажбите на комбинирани оръжия с 4,2% в сравнение с 2020 г., като те възлизат на общо 123 милиарда долара.

Въпреки че беше печеливша година за корабостроителите, производителите на самолети в региона не се представиха толкова добре, отбелязват от СМИИМ.

"Повечето от европейските компании, които се специализират във военна космическа техника, отчетоха загуби за 2021 г., за които обвиниха прекъсвания на веригата за доставки", посочва Лоренцо Скарацато, изследовател от Института. "За разлика от това европейските корабостроители, изглежда, са били по-малко засегнати от последиците от пандемията и са успели да увеличат продажбите си през 2021 г."

С продажби на оръжие в размер на 4,5 милиарда долара Rheinmetall (на 31-во място) остава най-голямата оръжейна компания в Германия. Продажбите ѝ на оръжие обаче спаднаха с 1,7% през 2021 г. поради пандемията и прекъсванията на веригата за доставки.

COVID-19 пандемията не забавя глобалните продажби на оръжие

COVID-19 пандемията не забавя глобалните продажби на оръжие

През 2020 г. са продадени оръжия на стойност 531 млрд. долара

Азия

Продажбите на комбинирани оръжия на 21-те компании в Азия и Океания, включени в топ 100, достигат 136 милиарда долара през 2021 г. — увеличение от 5,8% спрямо 2020 г. Осемте китайски оръжейни компании в списъка имат общи продажби на оръжия в размер на 109 милиарда долара, което е увеличение от 6,3%.

Те включват китайския CSSC - най-големият военен корабостроител в света към момента, с продажби на оръжие за 11,1 милиарда долара след сливане на две съществуващи компании.

Продажбите на комбинирано оръжие на четирите южнокорейски компании в топ 100 са нараснали с 3,6% в сравнение с 2020 г., достигайки 7,2 милиарда долара. Отчита се ръст от 7,6% в продажбите на междусекторния конгломерат Hanwha, който се очаква да отбележи по-нататъшен растеж след голяма оръжейна сделка с Полша след руската инвазия в Украйна.

2021 г. е първата година, в която тайванска фирма NCSIST, специализирана в ракети и военна електроника, попада в списъка - с продажби на оръжия за 2 милиарда долара.

Русия и Близкия изток

Шест руски компании са включени в топ 100 за 2021 г. с продажби, възлизащи на 17,8 милиарда долара — увеличение от 0,4% спрямо 2020 г. СМИИМ отбелязва, че преди руското нахлуване в Украйна е имало признаци, че стагнацията е широко разпространена в руската оръжейна индустрия.

Петте компании, базирани в Близкия изток, са генерирали 15,0 милиарда долара продажби на оръжие през 2021 г. Това е увеличение от 6,5% в сравнение с 2020 г. и представлява най-бързият темп на растеж от всички региони, представени в Топ 100.