Ново изследване на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (СИПРИ) показва, че Китай е вторият най-голям производител на оръжия в света. Китай е зад САЩ, но изпреварва Русия.

Това проучване представлява най-обхватната картина на оръжейното производство в Китай.

В миналото заради липса на прозрачност нямаше категорична информация за оръжейните сделки на китайските компании. Поради тази причина СИПРИ не включваше китайски оръжейни компании в годишната класация със стоте най-големи производителя на оръжия (SIPRI Top 100).

В изследването е включена информация от 2015 до 2017 г. за четири компании. Компаниите покриват три сектора в производството на конвенционални оръжия: въздушно-космически системи, електронни и сухоземни.

През 2017 г. от 20-те най-големи компании 11 са в САЩ, 6 в Западна Европа и 3 в Русия. Ако четирите китайски компании бъдат включени в Топ 100, всички те ще са сред най-големите 20 компании с продажби за 54,1 милиарда долара. Три от четирите компании влизат в Топ 10.

Най-голямата китайска компания е Aviation Industry Corporation of China (AVIC), която с продажбите си за 20,1 милиарда долара се нарежда на шесто място в света. China North Industries Group Corporation (NORINCO) е осма със 17,2 милиарда долара. Тя де факто е най-големият производител в света на сухоземни оръжейни системи.

Китайските компании специализират в отделни сектори на отбраната. Например AVIC произвежда предимно самолети.

През 2017 г. топ 20-те компании, включително и китайските, са продали оръжия за 284,1 милиарда долара.