Нашето намерение е да участваме с дял от 10 на сто в газовия терминал в Александруполис, който е на стойност около 400 милиона евро, и с 25 % в газовата електроцентрала, която е непосредствено до газовия терминал, с капацитет 630 до 830 мегавата и стойност над 400 милиона евро.

Това написа в профила си във "Фейсбук" премиерът на Северна Македония Зоран Заев.

Северна Македония иска да се включи в газовия терминал край Александруполис

Северна Македония иска да се включи в газовия терминал край Александруполис

Наскоро България стана част от проекта

Преди месец стана ясно, че Скопие ще обяви търг за изграждане на 68-километров газопровод между Неготино и Гевгели до края на годината. Така Северна Македония ще се свърже с Трансадриатическия тръбопровод (TAP) през Гърция и евентуално ще намали доставките на газ през България.

Припомняме, че в края на месец януари 2021 година се финализира сделката за участие на българския газопреносен оператор "Булгартрансгаз" ЕАД в проекта за изграждане на терминал за втечнен газ на "Александруполис". Дружеството бе вписано в книгата на акционерите на Газтрейд С.А като пълноправен акционер.

Терминалът за втечнен природен газ се развива от проектната компания Газтрейд С.А, в която акционери са госпожа Асимина-Елени Копелузу, GASLOG Cyprus Investments Ltd. и гръцката държавна компания DEPA COMMERCIAL S.A. На 24 март 2020 г. Газтрейд С.А. успешно приключи провеждането на обвързващата фаза на пазарния тест за резервиране на капацитет и услуги в плаващия терминал. С общи ангажиращи предложения за до 15 г., достигащи 2.6 млрд. куб. м. годишно резултатите от теста са по-високи от тези за други подобни съоръжения в последно време. Планира се търговската експлоатация на съоръжението да стартира до края на 2022 г.

Увеличават със 120 000 лв. капитала на дружеството "Бургас-Александруполис"

Увеличават със 120 000 лв. капитала на дружеството "Бургас-Александруполис"

Увеличението на капитала ще стане чрез емитирането на 1200 нови акции

Припомняме, че на 24.08.2020 г., "Булгартрансгаз" ЕАД подписа договор за покупко-продажба на 20% от капитала на Газтрейд С.А . На същата дата бе подписано и Споразумение между акционерите на дружеството.