Повече от 100 000 души излязоха на шествие в Париж в неделя, за да протестират срещу нарастващия антисемитизъм в резултат на продължаващата война на Израел срещу Хамас в Газа, съобщава АП.

Премиерът Елизабет Борн, представители на няколко леви партии, консерватори и центристи от партията на президента Еманюел Макрон, както и крайнодесният лидер Марин льо Пен присъстваха на неделното шествие във френската столица при засилени мерки за сигурност. Макрон не присъства, но изрази подкрепата си за протеста и призова гражданите да се надигнат срещу "непоносимото възраждане на необуздания антисемитизъм".

Въпреки това, лидерът на крайнолявата партия "Непреклонена Франция", Жан-Люк Меленшон, остана настрана от марша, като каза миналата седмица в X, бивш Twitter, че маршът ще бъде среща на "приятели на безусловна подкрепа за клането" в Газа.

Властите в Париж разположиха 3000 полицейски войници по маршрута на протеста, свикан от лидерите на Сената и долната камара на парламента, Националното събрание, на фона на тревожното нарастване на антиеврейските прояви във Франция от началото на войната на Израел срещу "Хамас" след октомври 7 изненадваща атака срещу Израел.

Във Франция живее най-голямата еврейска диаспора в Европа, но като се има предвид собственото ѝ сътрудничество с нацистите през Втората световна война, антисемитските действия днес отварят стари белези.

Нетаняху отговори на Макрон:  От Хамас са виновни за смъртта на жители на ивицата Газа

Нетаняху отговори на Макрон: От Хамас са виновни за смъртта на жители на ивицата Газа

Размяна на реплики

Припомняме, че в ден по-рано израелският премиер Бенямин Нетаняху отговори на думите на френския лидер Еманюел Макрон в интервю за Би Би Си. Макрон призова Израел "да спре да убива бебета, жени и възрастни хора".

Нетаняху каза, че световната общност трябва да осъди "Хамас", а не Израел.

Междувременно, властите в страната отчетоха скок на антисемитизма. 

Към събота служителите са преброили 1247 антисемитски акта от 7 октомври, почти три пъти повече, отколкото през цялата 2022 г., според Министерството на вътрешните работи.

Франция забрани пропалестинските демонстрации, въпреки че поддръжници маршируваха в няколко френски града през последните седмици, включително хиляди, настояващи за прекратяване на огъня в Газа в разрешен протест в Париж миналата неделя.

Макрон се закани да бъде безмилостен в борбата с антисемитизма

Макрон се закани да бъде безмилостен в борбата с антисемитизма

В страната са регистрирани 1159 акта на антисемитизъм от началото на октомври