11 души бяха осъдени на смърт, след като индийският съд ги намери за виновни в това, че са подпалили пътнически влак в индийския град Годра през 2002г., при което загинаха десетки индуски богомолци. БиБиСи съобщи, че други 20 човека са били осъдени на доживотен затвор, а през миналата седмица магистратите от щата Гуджарат са оправдали 63 обвиняеми.

Експресът „Сабармати" беше атакуван от група мюсюлмани и в последвалия пожар загинаха 59 души, основно индуси. Трагедията доведе до най-тежките безредици в индийската история, при които над 1 000 мюсюлмани бяха убити. Властите в щата Гуджарат бяха подложени на сериозни критики за това, че не са направили нужното, за да спрат кръвопролитията.

Според съда мюсюлманите са спрели влака с богомолци и са подпалили един от вагоните. Обвиняемите поддържат тезата, че не са причинили пожара, а той е резултат от инцидент. Те имат 90 дни за обжалване на тежките присъди.

Анкетна комисия потвърди през 2008г., че пламъците са резултат от „конспирация" и оправда губернатора на щата по обвиненията, че не е пожелал да предотврати проявите на религиозна омраза и индиректно е подкрепял индусите. Предишна експертиза, пък, показва, че пожарът е възникнал при инцидент и мюсюлманите нямат общо с трагедията.