Очаква се износът на азербайджански газ през 2023 г. да достигне 24 млрд. куб. м, от които почти 12 млрд. куб. м ще бъдат изнесени за Европа, заяви президентът Илхам Алиев пред местни телевизионни канали.

Той припомни, че през 2021 г. Азербайджан е изнесъл над 8 млрд. куб. м за Европа, и добави, че страната "се превръща в сериозен играч на газовия пазар, включително на европейския".

Държавният глава отбеляза също така, че след откриването на интерконектора Гърция-България през септември 2022 г. азербайджанският газ ще се доставя на българския пазар, а доставките за Румъния ще започнат през 2023 г.

САЩ искат да подкрепят доставките на туркменски газ в Азербайджан

САЩ искат да подкрепят доставките на туркменски газ в Азербайджан

За да увеличат достъпността на природния газ, който не е от руски произход

"Работи се по интерконектора, който ще свърже общата система със Сърбия. Започнаха и преговори, включително със Сърбия за доставки на газ. Започнахме и активни преговори за газификация на Албания, тъй като тази страна е само транзитна.

В Албания няма газопреносна мрежа и това е доста скъпо начинание. И ние предложихме услугите си в този случай", каза президентът и добави, че в момента се обсъжда географията на газификацията на албанските градове.

На 1 октомври Алиев заяви, че през 2022 г. Европа ще получи до 11,5 милиарда кубически метра азербайджански газ.

На 31 декември 2022 г. азербайджанският министър на енергетиката Пярвиз Шахбазов заяви, че от 31 декември 2020 г. насам страната е изнесла над 19,4 млрд. куб. м газ за Европа по Трансадриатическия газопровод (TAP).