Дванадесет цивилни са били убити,  петима други - ранени при военни операции на САЩ през 2021 г.  Това показват данните на одобрен от Конгреса доклад на Пентагона, публикуван във вторник, съобщи CNN.

Десет от цивилните, убити през 2021 г., са били убити по време на неуспешна атака с дрон, извършена от американските военни в Кабул на 29 август - един ден преди края на изтеглянето на САЩ от Афганистан, се посочва в доклада. Седем от десетте цивилни, убити при този инцидент, са деца.

Байдън: САЩ приключват мисията в Афганистан на 31 август

Байдън: САЩ приключват мисията в Афганистан на 31 август

Предпазлив оптимист за самостоятелното бъдеще на Афганистан

Неуспешният удар с дрон предизвика разследване на ВВС на САЩ и извинение от тогавашния ръководител на Централното командване на САЩ генерал Франк Макензи, който признавайки, че това е била "грешка". В крайна сметка нито един американски военен лидер или войска не беше наказан за удара.

Двама други цивилни бяха убити при два отделни въздушни удара в Афганистан през 2021 г., единият нанесен на 8 януари в Херат, Афганистан, и един, извършен на 11 август в Кандахар, Афганистан. Двама цивилни бяха ранени по време на американски въздушен удар, извършен в Кандахар, Афганистан на 18 януари 2021 г., се посочва в доклада.

Трима цивилни също бяха ранени, когато САЩ извършиха въздушен удар в Куньо Бароу, Сомалия на 1 януари 2021 г., се казва в доклада. Американските войски в Източна Африка подкрепят "мисията" на Африканския съюз в Сомалия и "многонационалните усилия за борба" с насилствени екстремистки организации като ал-Шабаб, терористична организация, свързана с Ал-Кайда, се посочва в доклада.

Министерството на отбраната направи едно плащане ex gratia през 2021 г. "за инцидента в Афганистан на 8 януари", при който загина цивилен, се посочва в доклада. Министерството на отбраната заяви, че ще работи с оцелелите членове на семействата на загиналите при удара с дрон на 29 август, за да им направи плащания ex gratia, но на този етап не са извършени плащания на семейството, се потвърждава от доклада.

От военните операции на САЩ в Ирак и Сирия през 2021 г. имаше шест съобщения за потенциални цивилни жертви, но три от тях все още се оценяват, а другите три са били счетени за недостоверни, се посочва в доклада.

Джо Байдън отново изпраща американски войски в Сомалия

Джо Байдън отново изпраща американски войски в Сомалия

Разполагането на военна сила беше поискано от Пентагона, за да подкрепи борбата срещу екстремистката групировка Ал-Шабаб

Последните данни за цивилни жертви от Министерството на отбраната са значителен спад от предходната година. В доклада от 2020 г. Министерството на отбраната оцени, че 23 цивилни са били убити в резултат на военни операции на САЩ, а други 10 са били ранени.

Министерството на отбраната работи за борба със засиления контрол върху смъртта на цивилни жертви от американски въздушни удари. През август Пентагонът обяви нов план за действие, който според него ще помогне за намаляване на броя на цивилните, убити и ранени от военните операции на САЩ, особено удари с дронове, и по-добро справяне с последствията от подобни инциденти.

Докладът, издаден от Закона за разрешение за национална отбрана от 2018 г., изброява само оценки на цивилни жертви, приписвани на "използването на оръжия, управлявани от САЩ". Числата и инцидентите, включени в доклада, са "базирани на доклади за цивилни жертви, които Министерството на отбраната е успяло да оцени като достоверни", се отбелязва в доклада.

"Компонентите на Министерството на отбраната, извършващи оценки, считат доклада за "достоверен", ако въз основа на наличната информация се прецени, че е по-вероятно да са настъпили цивилни жертви, отколкото не, се казва в доклада.

В доклад на RAND Corporation, публикуван по-рано тази година, относно начина, по който Министерството се справя с цивилните жертви, се казва, че съобщенията от външни източници и други неправителствени организации за цивилни жертви често са с много по-висок брой убити и ранени от оценките на Министерството, което е "предизвикателство" за доверието в Министерството на отбраната.

Докладът препоръчва на Министерството на отбраната да се ангажира повече с тези организации, както и да бъде по-прозрачен и да сътрудничи с тях.