Авиацията на украинските сили за отбрана на 10 февруари нанесе 12 удара по районите на съсредоточаване на руски военни и техника и два удара по позициите на зенитно-ракетните системи на противника.

Това съобщи Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна в публикация във "Фейсбук", цитиран от "Укринформ".

"Подразделенията на ракетно-артилерийските войски поразиха два района за съсредоточаване на войски, склад за боеприпаси, позиция на зенитно-ракетен комплекс и още два важни обекта на противника", съобщи украинският генерален щаб.

Според доклада, Русия е изстреляла повече от 100 ракети по време на поредната масирана ракетна атака срещу Украйна. Повечето от тях са били прехванати. 

По предварителна информация противникът е използвал 29 зенитни управляеми ракети С-300 и 71 крилати ракети с въздушно и морско базиране. Украинските защитници унищожиха 61 крилати ракети. Освен това нашествениците нанесоха 12 въздушни удара, включително два от тях с помощта на БЛА Shahed-136. Гражданската инфраструктура на Украйна беше атакувана.

Освен това врагът е използвал реактивни системи за залпов огън повече от 20 пъти.

20 енергоблока на украинските ТЕЦ са повредени от руските ракетни атаки

20 енергоблока на украинските ТЕЦ са повредени от руските ракетни атаки

Според Шмигал, въпреки този терор, повечето украинци имат вода и електричество

Заплахата от руски удари по цивилни обекти остава висока в цяла Украйна.

Украинският генерален щаб съобщи, че врагът, въпреки значителните загуби, се опитва да навлезе в административните граници на Донецка и Луганска области.

Руските войски продължават да съсредоточават основните си усилия върху провеждането на настъпателни операции в района на Купянск, Лиман, Бахмут, Авдиевка и Новопавловка, като активно използват авиация за нанасяне на удари по позициите на украинските войски.

В селището Зализний порт във временно окупираната част на Херсонска област руските нашественици се опитват да издадат руски паспорти на местното население. "За целта в селото е преместена паспортна служба от селището Хола Пристан. Тъй като няма опашка от желаещи да получат руско гражданство, нашествениците обещават парична награда на съгласните", се казва в доклада.

За да ограничат достъпа до информация за украински граждани, живеещи във временно окупираните територии на Донецка и Луганска област, мобилните оператори "Феникс" и "МКС" ще изключат мобилния интернет за потребителите от 11 февруари.

71 ракети по Украйна днес и поредна въздушна тревога

71 ракети по Украйна днес и поредна въздушна тревога

Целите са били отново енергийни съоръжения