Руски гражданин, който е работил на морски кораби, е признат за виновен за държавна измяна за предаване на военни тайни на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ, съобщиха руските специални служби, цитирани от "Франс прес".

Юрий Ешченко е бил осъден по-рано тази седмица на 13 години затвор за опит да предостави на САЩ информация за руски оръжейни системи, уточнява Федералната служба за сигурност (ФСБ) на сайта си.

Той "реши за свои цели да предаде информация на САЩ за обещаващите развития на руския военнопромишлен комплекс", се казва в изявлението.

Според ФСБ Ешченко е работил за организация в затворения арктически град Северомоск, която е доставяла радиоелектронни системи за кораби на Северния флот на Русия.

ФСБ твърди, че между 2015 и 2017 г. Ешченко е направил копия на класифицирана информация за оръжейните системи на флота, преди да осъществи контакт с ЦРУ в началото на 2019 г.

През юли същата година ФСБ е арестувала Ешченко в южния руски край Брянск, докато той се е опитвал да предаде документите.

Ешченко, който беше осъден от окръжния съд в Брянск във вторник, се призна за виновен и "се разкая" в съда, твърдят от ФСБ.

Случаите на шпионаж се увеличиха в Русия през последните години.

През юни руски съд осъди бившия американски морски пехотинец Пол Уелан на 16 години затвор за шпионаж.