30 души, от които 13 цивилни граждани, са били убити при въздушен удар на НАТО в южен Афганистан, съобщава ДПА.

Освен това и в района на Гармсер са убити над 16 талибански бойци, уточняват от АП.

До този момент обаче от Алианса не са потвърдили информацията за цивилните жертви.

„По наша информация при нападението са убити между 10 и 15 талибани", обяви говорител на Международните сили за поддържане на сигурността (ISAF).

Полицейският шеф в провинция Хелманд обяви че по негова информация при бомбардировките на силите на НАТО са загинали „над 16 врагове на Афганистан и около 13 невинни мъже, които са били заложници на талибаните".

При операцията са били ранени и петима души, сред които жени и деца, които се намирали в къща близо до мястото на нападението, уточнява ДПА. От агенцията поясняват, че в района на Хелманд са разположени предимно британски войници.

В последно време правителствените власти в Кабул и от ООН многократно призоваваха силите на НАТО да избягват цивилни жертви.

В началото на годината от ISAF обещаха да изпълнят призива и признаха, че най-голямата им грешка в последните години е смъртта на невинни хора.

 

Припомняме, че Алиансът бе обвинен - включително и от президента Хамид Карзай - за безразлично отношение към живота на цивилните при атаки срещу талибани.

За последната година, която е най-черната след падането на талибанския режим в края на 2001 г., в Афганистан загинаха над 4000 души, сред които имаше около 1000 цивилни граждани.

Припомняме вчера НАТО съобщи за повече от 150 убити талибани близо до пакистанската граница.