Съд в Норвегия осъди екскомандира на руската ЧВК "Вагнер" Андрей Медведев на 14 дни затвор. Присъдата е по обвиненията за хулиганство и носене на въздушно оръжие на обществено място, съобщава The Washington Post.

В същото решение се посочва, че Медведев е оправдан по обвинението за използване на насилие срещу полицаи по време на ареста си.

Припомняме, че полицаи задържаха руснака пред пъб в Осло след сбиване в бар през февруари 2023 г.

В съда Медведев призна, че е оказал съпротива при арест и е плюл, когато е бил с белезници, но отрече да е ритал полицаите.

Бивш командир на ЧВК "Вагнер" е съден за сбиване в Норвегия

Бивш командир на ЧВК "Вагнер" е съден за сбиване в Норвегия

Медведев търси убежище, но вече си създаде проблеми в 2 държави

Медведев потърси убежище в Норвегия и твърди, че в Русия може да бъде убит.  За норвежките власти обаче молбата за убежище на Медведев се превърна в деликатен дипломатически въпрос.

Правозащитна организация помоли Норвегия да прояви разбиране към ситуацията на 26-годишния бивш командир и се позовава на травматично детство, както и желанието да избяга от "Вагнер".

Той заяви, че е готов да разкаже всичко, което знае за сенчестата частна военна компания и нейния собственик Евгений Пригожин, милионер с връзки с руския президент Владимир Путин.

В началото на април той беше задържан в Швеция. Руснакът пътувал с автобус от Норвегия за Швеция. Целта на пътуването му била да си купи по-евтино цигари.

Той е задържан, тъй като няма право на пребиваване в Швеция. Има възможност да живее само в Норвегия, но не е хванал автобуса за връщане.

Медведев твърдеше, че не е знаел, че не трябва да напуска Норвегия.

Швеция задържа бивш командир на ЧВК "Вагнер"

Швеция задържа бивш командир на ЧВК "Вагнер"

Заради по-евтини цигари, Андрей Медведев е нарушил законите