Бившият командир на ЧВК "Вагнер" Андрей Медведев, който потърси убежище в Норвегия, се призна за виновен по обвиненията в съпротива при арест след сбиване в бар и носене на въздушно оръжие.

Медведев се яви пред съда в Осло във вторник. Той отрече да е използвал насилие срещу полицаи, които му сложиха белезници пред кръчма в Осло през февруари, съобщи норвежката информационна агенция NTB.

"Той не е разбрал какво се случва и се е паникьосал, каза неговият защитник Бринюлф Риснес пред NTB. Смята, че не е ритал, а е плюл, защото го е боляло, когато са му сложили белезници.

Той вероятно ще получи кратка присъда, каза прокурорът Вегард Гертсен. Не стана ясно кога ще бъде произнесена присъдата.

Швеция задържа бивш командир на ЧВК "Вагнер"

Швеция задържа бивш командир на ЧВК "Вагнер"

Заради по-евтини цигари, Андрей Медведев е нарушил законите

Припомняме, че в началото на април Медведев беше задържан в Швеция. Руснакът пътувал с автобус от Норвегия за Швеция. Целта на пътуването му била да си купи по-евтино цигари.

Той е задържан, тъй като няма право на пребиваване в Швеция. Има възможност да живее само в Норвегия, но не е хванал автобуса за връщане.

Медведев твърдеше, че не е знаел, че не трябва да напуска Норвегия.

Той пристига в Норвегия в началото на годината, за да иска убежище. За норвежките власти обаче молбата за убежище на Медведев се превърна в деликатен дипломатически въпрос.

Правозащитна организация помоли Норвегия да прояви разбиране към ситуацията на 26-годишния бивш командир и се позовава на травматично детство, както и желанието да избяга от "Вагнер".

Той заяви, че е готов да разкаже всичко, което знае за сенчестата частна военна компания и нейния собственик Евгений Пригожин, милионер с връзки с руския президент Владимир Путин.