Полицията в Австралия задържа 14-годишно момче след нападение с нож в университета в Сидни, съобщава "Ройтерс".

Атаката, извършена тази сутрин, е довела до блокиране на сградите на университета.

Екипите на спешна помощ са оказали помощ на 22-годишен мъж, който е бил откаран в болница в тежко, но стабилно състояние.

Предполагаемият нападател се е качил на автобус след инцидента и е бил арестуван близо до лечебно заведение.

От полицията на щата Нов Южен Уелс уточняват, че и жертвата и предполагаемият нападател не са се познавали.

Говорител на университета в Сидни съобщи, че в кампуса е в ход полицейска операция и полицията ще остане на място, докато разследването продължава.

Стрелба и нападения с нож в мол в Сидни
Обновена

Стрелба и нападения с нож в мол в Сидни

Стотици хора са евакуирани от търговския център

Органите на реда са отцепили района на местопрестъплението.

Атаката е извършена около два месеца, след като шестима души бяха убити, а 12 ранени при нападение с нож в търговски център край Сидни, а асирийски църковен епископ беше ранен при отделна атака с нож по време на служба в западната част на Сидни.

16-годишно момче беше обвинено в тероризъм заради намушкането на епископа, а нападателят от мола беше застрелян от полицията.

Двете атаки накараха правителството на щата Нов Южен Уелс да затегне законодателството за употреба на ножове. През юни местната власт прие закони, съгласно които полицията ще разполага с електронни скенери за откриване на метал, за да проверява хора без заповед в търговски центрове, спортни обекти и спирки на обществения транспорт.

Освен това законът увеличи максималното наказание за продажба на нож на деца под 16-годишна възраст до 11 000 австралийски долара (7 314 долара), лишаване от свобода за 12 месеца или и двете. Той също така забранява продажбата на нож на дете на 16 или 17 години без разумно извинение.

Австралия обвини в тероризъм 19-годишен, опитал да убие политик

Австралия обвини в тероризъм 19-годишен, опитал да убие политик

Той е влязъл в офиса на политка, няма пострадали