Австралийските власти обвиниха в тероризъм 19-годишен, след като влезе в офис на политик с планове да го убие. Това са съобщили местните власти и медии, предаде "Ройтерс".

Младият мъж - Джордан Патън - влезе в офиса на щатския парламентарист Тим Краканторп, намиращ сев Нюкасъл, Нов Южен Уелс, на около 170 км северно от Сидни, на 26 юни. Той е арестуван в близкия музей с оръжие и тактическо оборудване.

В изявление на полицията се казва, че той е задържан късно вечерта, а на 27 юни е обвинен в "деяния, извършени като подготовка или планиране на терористичен акт". Също така се посочва, че обвиняемият е разпространил документ до публични личности и медии, без да се дават повече подробности.

Медиите ABC и Herald съобщиха, че Патън е споделил манифест от 200 страници, в който подробно описва множество оплаквания, включително възгледи против имиграцията и многообразието.

На изслушване, на което Патън се яви чрез видеовръзка, действащият магистрат Антъни Спенс каза пред съда, че 19-годишният мъж е бил обвинен в това, че е "посетил офиса на г-н Краканторп с намерение да го убие поради статута му на член на парламента, кактои в подготовка за планиране на терористична атака". Очаква се подсъдимият ще се яви в съда на 21 август.

Краканторп каза, че той и неговият персонал са невредими при това, което той определи като много сериозен инцидент.

Припомняме, че през април шестима души бяха убити при масова атака с нож в търговски център в Сидни, при която полицията застреля нападателя, а няколко дни по-късно тийнейджър намушка асирийски християнски епископ по време на служба в Сидни. Тийнейджърът и още петима са обвинени в престъпления, свързани с тероризъм.

Австралия заклейми нападението в църква в Сидни като терористичен акт

Австралия заклейми нападението в църква в Сидни като терористичен акт

Според полицията атаката е била религиозно мотивирана