Бунтовници убиха 14 души при две нападения в Западен Ирак, насочени срещу сунитски кланове, които са се присъединили към коалицията срещу иракската Ал Кайда, предаде Ройтерс.

Тези нападения идват ден след като американският посланик в Ирак Залмай Халилзад каза, че Ал Кайда се опитва да подкопае усилията на иракското правителство да убеди местни лидери и някои бунтовнически групи да съдействат в борбата срещу групировката.

По данни на полицията при първото нападение северно от Рамади кола бомба е отнела живота на най-малко 10 души и рани 25. Взривът бе в район, където местните общности се включиха съюза срещу бойците на Ал Кайда.

По-рано четирима бяха убити при два взрива в Абу Граиб, западно от Багдад. Сред убитите е и синът на местния племенен лидер Шейх Тахир Дари, а близките обвиниха Ал Кайда за нападението.

Придържането на Ал Кайда към крайна форма на сунитското течение в исляма и безразборните убийства доведоха групировката до конфликт с някои сунитски общности в западната провинция Анбар, отбелязва Ройтерс.

В края на мандата си американският посланик в страната потвърди, че американски и иракски представители са поддържали контакти със сунитски въоръжени групи и че продължават усилията те да бъдат включени в политическия процес.