Над 150 000 каталунски сепаратисти се събраха в Барселона в неделя, според данни на полицията. Според организаторите, реалният брой участници е бил значително по-голям.

Това е опит на сепаратистите да разпалят отново движението за независимост, с наближаването на петата годишнина от неуспешния опит за отцепване от Испания, съобщи АП.

През последното десетилетие митингът на 11 септември, проведен на главния празник на Каталуния, беше централно на сепаратисткото движение в североизточния регион. Той привлече няколко стотици хиляди хора, настояващи за създаване на нова държава в тази западна средиземноморска провинция.

Но единството между подкрепящите независимостта политически партии и групите на гражданското общество, които ръководиха настояването за независимост през октомври 2017 г., което не получи международна подкрепа и бързо беше разбито, е застрашено да се разпадне поради противоречиви възгледи за това как да продължим напред.

Каталунските сепаратисти приветстват "шамара" на ООН в лицето на Испания

Каталунските сепаратисти приветстват "шамара" на ООН в лицето на Испания

Становището показало произвола на испанското правосъдие

Каталунското национално събрание (ANC), гражданска група, която организира марша в неделя, е категорично против преговорите, които каталунското правителство води с централното правителство на Испания в Мадрид. Влиятелната организация заяви, че е загубила вяра в политическите партии и е готова да продължи без тях към нов опит за скъсване с Испания.

Това накара регионалния президент на Каталуния Пере Арагонес да обяви, че ще бъде първият каталунски президент, който не присъства на годишния марш.

ООН: Испания е нарушила правата на каталунските сепаратисти

ООН: Испания е нарушила правата на каталунските сепаратисти

С решението да им забрани да изпълняват обществени задължения

Арагонес защити преговорите с правителството на испанския премиер Педро Санчес като жизненоважни. Той настоя, че няма да се откаже от обещанието си да проведе нов референдум за независимост, но каза, че преговорите са от решаващо значение за намирането на решения за десетките каталунци, които имат правни проблеми за ролята си в опитите за отцепване през 2017 г., които бяха обявени за незаконни от испанските съдилища.

Припомняме, че на 1 септември, редица политически фигури от каталунското движение за независимост приветстваха решението на Комитета по правата на човека на ООН, според което Испания е нарушила политическите права на бившите ръководители на Каталуния, прекратявайки функциите им, преди те да бъдат съдени за опита им да я обявят за независима през 2017 г.

Сепаратистките партии настояват страната да бъде съдена, защото испанската съдебна система продължава да бъде силно политизирана въпреки многото международни призиви за реформа.