Около 150 000 души излязоха днес по улиците на Берлин, като общонационалните протести срещу крайнодясната "Алтернатива за Германия" (AfD) вече навлязоха в четвъртата си седмица, съобщава "Ройтерс".

Такива протести се проведоха и в други градове, сред които Дрезден и Хановер.

Хората се стекоха пред сградата на парламента на Райхстага в Берлин, където протестиращите се събраха под мотото "Ние сме защитната стена", за да протестират срещу десния екстремизъм и да покажат подкрепа за демокрацията.

"Независимо дали в Айзенах, Хомбург или Берлин: в малки и големи градове в цялата страна много граждани се събират, за да демонстрират срещу забравата, срещу омразата и речта на омразата", написа канцлерът Олаф Шолц в X.

Той каза, че протестите са "силен знак в полза на демокрацията и нашата конституция".

Хиляди протестираха в Германия срещу крайната десница

Хиляди протестираха в Германия срещу крайната десница

Канцлерът Олаф Шолц и неговият външен министър Аналена Бербок се включиха в демонстрациите в Потсдам

Успехът на AfD предизвика безпокойство сред основните партии в Германия, които се опасяват, че може да победи три провинциални избори в Източна Германия през септември, въпреки че последните проучвания показват лек спад в подкрепата на AfD.

По-рано тази седмица проучване на Forsa показа, че подкрепата за AfD е спаднала под 20% за първи път от юли, като гласоподавателите посочиха националните демонстрации срещу крайната десница като най-важен проблем.

Според проучването AfD остава на второ място след основните опозиционни консерватори с 32 процента, докато лявоцентристките социалдемократи на Шолц са трети с 15 процента.

Протестите последваха доклад от миналия месец, че двама високопоставени членове на AfD са присъствали на среща за обсъждане на планове за масово депортиране на граждани от чужд произход. AfD отрече предложението да представлява партийна политика.

Подкрепата за "Алтернатива за Германия" намалява, показват проучвания

Подкрепата за "Алтернатива за Германия" намалява, показват проучвания

Въпреки това, тя остава класирана на второ място зад опозиционните консерватори

Съпредседателят на AfD Тино Хрупала каза пред Deutschlanfunk, че протестиращите не трябва да позволяват да бъдат използвани, за да отвличат вниманието на партиите от действителните проблеми на страната.

Хрупала каза, че Германия включва германци с мигрантски произход и че неговата партия не планира да ги експулсира.